När du ansöker om lov, förhandsbesked eller gör en anmälan tar miljö- och byggnadskontoret ut en avgift. Vi tar även ut en avgift för att handlägga tillstånd för brandfarlig och explosiv vara. Taxan för avgifterna har beslutats av Kommunfullmäktige och gäller fr.o.m 1 april.
Vi har infört en ny taxa som gör det enklare att förutse vad ditt bygglov eller projekt kommer att kosta. Den nya taxan utgår från självkostnadsprincipen – det vill säga att de avgifter som tas ut ska täcka kommunens genomsnittliga kostnad för handläggningen. Det finns även ärenden som vi tar betalt för per timme.
Avgiften blir högre om byggprojektet är komplicerat och därför kräver mera handläggning. Avgift tas ut även om ansökan avslås eller avgörs i befintligt skick.
Ett bygglov kan också innebära avgifter från andra kommunala förvaltningar eller bolag. Till exempel avgifter för nybyggnadskarta, utstakning, lägeskontroll och planavgift från Samhällsbyggnadsenheten och anslutningsavgift till kommunal anläggning för vatten och avlopp från Västerviks Miljö och Energi.
Exempel på avgifter
Exemplen nedan ger dig en uppfattning om hur mycket din lovansökan eller anmälan kan komma att kosta. Exemplen visar avgiften för byggprojekt som överensstämmer med detaljplanens bestämmelser. Din avgift för lov blir högre om du vill bygga i strid mot detaljplanen eller i ett område där det inte finns en detaljplan.
Det är svårt att bedöma hur komplicerat ett ärende är innan det har kommit in till oss. Dessutom kan det under ärendets gång uppstå nya frågor. I exemplen nedan skiljer vi på om ärendet är enkelt eller komplicerat. I de komplicerade ärendena ingår oftast en teknisk handläggning som gör att avgiften blir högre. Det är miljö- och byggnadskontoret som bedömer om ditt ärende är enkelt eller komplicerat.
Har du frågor inför din ansökan om bygglov eller anmälan är du välkommen att kontakta miljö- och byggnadskontoret, se våra kontaktuppgifter.
Enbostadshus och fritidshus
När du bygger ett nytt en- eller tvåbostadshus/fritidshus och ansöker om flera åtgärder samtidigt, ingår alla åtgärderna i bygglovavgiften. Hit hör till exempel lovpliktiga markförändringar, garage, carport, stödmurar, plank och rivning.
Nybyggnad oavsett storlek 27 693 kronor
Tillbyggnad, enkel < 50 m² 6 793 kronor
Tillbyggnad, komplicerad < 50 m² 15 675 kronor
Tillbyggnad, enkel > 50 m² 10 973 kronor
Tillbyggnad, komplicerad > 50 m² 19 855 kronor
Komplementbyggnad, garage, carport, förråd
Nybyggnad, enkel < 50 m² 7 838 kronor
Nybyggnad, komplicerad < 50 m² 16 720 kronor
Tillbyggnad, enkel < 50 m² 6 793 kronor
Tillbyggnad, komplicerad < 50 m² 15 675 kronor
Attefallsåtgärder
Nybyggnad komplementbyggnad, enkel max 30 m² 4 964 kronor
Nybyggnad komplementbostadshus, komplicerad max 30 m² 14 369 kronor
Tillbyggnad en- eller tvåbostadshus, enkel max 15 m² 4 964 kronor
Inreda ytterligare en bostad, komplicerad 13 324 kronor
Takkupor, enkel 4 964 kronor
Övriga åtgärder för en- och tvåbostadshus
Fasadändring, mindre 4 180 kronor
Mur eller plank, enkel 5 486 kronor
Braskamin, eldstad i ny rökkanal 3 135 kronor
Rivningslov, enkelt 4 180 kronor
Förhandsbesked, utanför detaljplanelagt område 13 063 kronor
Marklov Timdebitering
När du ansöker eller gör en anmälan om flera åtgärder samtidigt, läggs avgifterna för de olika åtgärderna ihop. Det gäller inte om du bygger ett nytt enbostadshus och ansöker om flera åtgärder samtidigt, då ingår alla åtgärderna i bygglovavgiften.
Reducerad avgift för lov och anmälan
Den 1 januari 2019 ändrades plan- och bygglagen. Ändringarna syftar till att förkorta handläggningstiderna.
För ärenden som kommit in efter den 1 januari 2019 ska du som söker lov eller gör en anmälan få svar på om ansökan eller anmälan behöver kompletteras inom tre veckor. Vi kommer också att meddela dig när ärendet är komplett. Miljö- och byggnadsnämnden ska därefter fatta beslut inom tio veckor. Om det är nödvändigt, på grund av att det krävs mera utredning i ditt ärende, kan nämnden förlänga handläggningstiden med ytterligare tio veckor.
Om handläggningstiden överskrids ska avgiften för lovet reduceras med en femtedel för varje vecka fram till beslut.
För anmälningspliktiga åtgärder är tidsfristen fyra veckor från det att ärendet är komplett. Om det är nödvändigt, på grund av att det krävs mera utredning i ärendet, kan nämnden förlänga handläggningstiden med ytterligare fyra veckor.
Sidan senast granskad den 30 mars 2020
Innehållsansvarig: Maria Ström