Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Tändsticksbergets naturreservat

Tändsticksberget är ett stadsnära, välbesökt friluftsområde med gammal skog och rik biologisk mångfald med förekomst av flera hotade arter. Området har höga värden för både allmänhetens friluftsliv och höga biologiska värden knutna främst till ek- och tallmiljöer.

Den 20 juni 2022 beslöt kommunfullmäktige att avsätta Tändsticksberget som ett kommunalt naturreservat. Skötselplan och föreskrifter för reservatet har tagits fram. Beslutsdokument och skötselplan finns att ladda ner, se högerspalten.

Projektet har delvis finansierats av naturvårdsverket genom lokala naturvårdssatsningen LONA 

Avgränsning Tändsticksberget

Bilden visar avgränsningen av Tändsticksbergets naturreservat

Syftet med naturreservatet är att bevara, vårda och utveckla områdets värdefulla naturmiljöer och tillgängliggöra det för besökare. Reservatet ska bidra till att hotade, sällsynta och missgynnade arter knutna till reservatets naturmiljöer bevaras och helst ökar. Genom reservatsbildningen tydliggörs hur området ska skötas och utvecklas för att områdets värden ska bibehållas och stärkas ytterligare.

Calluna AB har även fått i uppdrag att under 2022 ta fram underlag till inrättande av ytterligare ett naturreservat; vid Lögarebergen, Norrlandskullen och Ekhagen. Ett separat förslag till avgränsning och skötselplan kommer att tas fram för detta område.

Bakgrund

Under 2020 beslutade kommunfullmäktige att ge kommunstyrelsen i samarbete med miljö- och byggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till naturreservat vid området kring Lögarebergen, Kulbacken och Tändsticksberget. Syftet med uppdraget var att ta fram en lämplig avgränsning samt att ta fram ett förslag till skötselplan. I juni 2021 fattade kommunstyrelsen beslut om att ge kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att i samarbete med miljö- och byggnadsförvaltningen projektleda framtagandet av en skötselplan samt inrättandet av ett naturreservat för Tändsticksberget. 

I samband uppdraget ansökte enheten för samhällsbyggnad om LONA-bidrag för att finansiera en konsultutredning för uppdraget. Konsultutredningen genomfördes av naturmiljökonsultfirman Calluna och indelades i tre deluppdrag:

  • Utredning av lämpliga avgränsningsförslag för naturreservat samt möjliga finansieringsalternativ
  • Framtagande av skötselplan och förslag till naturreservat för Tändsticksberget
  • Fortsatt utredning och förslag till skötselplan för Lögarbergen och Ekhagen

Konsultutredningen har granskats av en projektgrupp med kompetenser från enheten för samhällsbyggnad och miljökontoret; miljöchef, kommunekolog, hållbarhetsstrateg, mark- och exploateringsingenjör samt planarkitekter. Dialog har även förts med Länsstyrelsen, Västerviks museum, naturum Västervik samt berörda markägare.

 Kartan nedan visar utredningsområdet inom deluppdrag 1. 

utredningsområdets avgränsning med utpekade delområden

Rapport med avgränsningsförslag och finansieringsalternativ

Rapporten presenterar resultaten av deluppdrag 1 i form av tre förslag på reservatsavgränsning: ett minimumförslag, ett medelförslag och ett maximumförslag, samt motiveringar och resonemang kring de olika förslagen. Därtill presenteras vilka olika finansieringsmöjligheter som finns för kommunen i processen att inrätta ett kommunalt naturreservat.

Till grund för avgränsningsförslagen har Calluna AB haft framtagna naturvärdesinventeringar, marina inventeringar, inventering av naturstigar, fördjupad översiktsplan för Södra Norrlandet, samrådshandling för planprogram Tändstickan m.m. samt övrig information på artportalen m.m. Enheten för samhällsbyggnad har även tillhandahållit information om kända friluftsvärden och rekreativa stråk i området. I samband med uppdraget har även platsbesök genomförts. 

Sidan senast granskad den 20 mars 2024