Vanliga frågor om behörighet
Att börja studera på högre nivå är ett stort kliv i livet. Du har kanske frågor och funderingar kring hur det fungerar. Här samlar vi vanliga frågor. Om du behöver fler svar, tveka inte att kontakta oss, det lärosäte som driver utbildningen du vill söka eller Komvux, där du kan komplettera din behörighet och läsa upp betyg.
-
Vad är grundläggande behörighet?
Olika behörigheter krävs för att komma in på olika utbildningar. För alla högskole- och universitetsutbildningar krävs grundläggande behörighet. För att få det måste du ha:
- Examen från ett högskoleförberedande program, eller
- Yrkesexamen med godkänt betyg (lägst E) i svenska 2 och 3, alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6. Om de kurserna inte ingår i din gymnasieexamen kan du komplettera dem i efterhand på till exempel Komvux eller folkhögskola.
Källa: antagning.se
-
Vad betyder särskild behörighet?
Utöver de grundläggande krav kring behörighet har många utbildningar också särskilda berörighetskrav. Dessa krav är kopplade till innehållet i utbildningen. Glöm inte att läsa noga vilken behörighet som gäller för den utbildning du vill söka!
-
Kan jag komplettera mina betyg?
Du kan läsa upp betyg eller nya kurser på Komvux, för att bli behörig. Du är behörig att studera på Komvux från och med den 1 juli det år du fyller 20 år eller om du har ett slutbetyg, examensbevis eller studiebevis från gymnasieskolan. Du ansöker via din hemkommun.
-
Blir jag behörig av att skriva Högskoleprovet?
Att skriva Högskoleprovet kan öka dina chanser att komma in på en utbildning. Du ansöker då i en särskild urvalsgrupp, men måste också ha grundläggande behörighet. Det räcker inte med enbart ett resultat från Högskoleprovet.