Campus Västervik först att forska om bedrägerier mot äldre
Campus Västervik ska i samarbete med forskare vid Linnéuniversitetet undersöka hur bedrägerier mot äldre påverkar de drabbade. Projektet vill bidra med kunskap som kan förbättra både samhällets skydd mot att drabbas och stöd till drabbade. Forskningsprojektet söker nu äldre som har blivit utsatta och vill berätta om sina erfarenheter.
Bedrägerier mot äldre är ett växande samhällsproblem. Enligt Polismyndigheten har den här brottstypen blivit en av de mest lönsamma för kriminella nätverk. Bakom siffrorna över offer finns äldre människor som drabbas på flera sätt. De utsattas erfarenheter står i fokus för ett nytt forskningsprojekt, som Campus Västervik och Linnéuniversitetet nu ska starta.
– Den här typen av brottslighet handlar inte bara om ekonomiska förluster. Ett bedrägeri kan förändra hur en person ser på sig själv, andra människor och sitt eget deltagande i samhället, säger projektledare Clary Krekula, professor vid Linnéuniversitetet.
Först i Sverige
Projektet ska kartlägga både de sociala och ekonomiska konsekvenserna för de drabbade. Det kommer att bli den första svenska forskningsstudien om digitala bedrägerier mot äldre och dessutom en av de första internationella studier som lyfter fram de äldres perspektiv.
– Genom det här projektet går vi längre än att bara undersöka varför äldre blir offer. Vi vill ge röst åt de drabbade och visa hur brotten påverkar deras ekonomi, sociala relationer och digitala delaktighet. Vi vill också synliggöra hur vi som samhälle kan ge bättre stöd, säger Michaela Ericsson, projektmedarbetare, Campus Västervik.
Söker drabbade
Forskningsstudien ska bygga på djupintervjuer med 20 personer över 65 år, som har utsatts för bedrägerier. Projektet söker nu personer till intervjuerna som kommer att äga rum under våren 2025. Resultaten från projektet är tänkta att bli rekommendationer till både myndigheter och civilsamhällets organisationer, om hur de kan ge bättre skydd mot att drabbas men också bättre stöd till dem som har blivit utsatta. Projektet förväntas även bidra till ett mer effektivt förebyggande arbete.
Bedrägerier mot äldre
Andelen anmälda bedrägerier mot äldre, som exempelvis telefonfiske, har ökat dramatiskt – från 47 procent 2019 till 62 procent 2022. Personer över 65 år är bland de mest utsatta. Genom att lura äldre att lämna ut känslig information, som BankID eller lösenord, utnyttjar bedragarna offrets tillit och sårbarhet.
Forskningsprojektet
Forskningsprojektet kommer att bedrivas under 2025 och 2026. Det som gör projekt unikt är dess fokus på individernas egna berättelser och en breddad analys av vad som händer efter ett bedrägeri, till exempel vilka konsekvenser brottet har fått och hur det har påverkat tilliten till andra människor och viljan att använda digitala verktyg. Projektet ska också undersöka skillnader mellan stad och landsbygd, där resurser för att stödja drabbade ofta är mer begränsade på mindre orter.
Vill du veta mer?
Läs mer om projektet på Campus Västerviks webbplats eller på Linnéuniversitetets webbplats
Kontakt:
Clary Krekula, projektledare och professor i socialt arbete
Linnéuniversitetet
E-post: clary.krekula@lnu.se
Telefon: 0470 70 82 44
Michaela Ericsson, projektmedarbetare och verksamhetsutvecklare
Campus Västervik
E-post: michaela.ericsson@vastervik.se
Telefon: 010–355 41 20