Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Ny avhandling sätter ljus på hållbarhetsarbete på landsbygden

2024-09-11

En ny avhandling lyfter fram hur chefer och medarbetare i kommunal verksamhet på landsbygden arbetar med hållbarhet. Resultaten visar bland annat att ledningen förknippar hållbarhetsarbetet med ekonomi, något som både kan främja och hindra initiativ. Studien visar också att hållbarhetsarbetet ser olika ut på olika orter i kommunen. Bland medarbetare på de mindre orterna visade sig en särskild kreativitet och initiativförmåga.

Caroline Ärleskogs doktorsavhandling heter "Att översätta idéer om hållbarhet till praktik. En fallstudie om hållbarhetsarbete i ett bostadsbolag på landsbygden". Den 5 september disputerade hon vid Göteborgs universitet. Doktorsavhandlingen handlar om hållbarhetsarbete i ett bostadsbolag i en landsbygdskommun. Den handlar dels om hur bolagets ledning styr hållbarhetsarbetet och gör det begripligt, dels om hur bolagets medarbetare engagerar sig i arbetet.

Ekonomi påverkar

Resultatet av studierna visar att ledningen i bolaget å ena sidan vill utveckla verksamheten i en mer hållbar riktning, å andra sidan arbeta för en god ekonomi. Att förknippa hållbarhetsarbetet med ekonomi kunde både främja och hindra hållbarhetsinitiativ. Resultaten visar också på variationer i hur medarbetare tar ansvar och engagerar sig i hållbarhetsarbetet. Vissa medarbetare såg många exempel på hur de bidrar till hållbar utveckling i det dagliga arbetet. Andra hade svårare att se hur de kunde föra in hållbarhet i sitt arbete. Vissa övergick till att bli kritiska, andra till att bli kreativa och ta egna initiativ. Studierna visar även på vissa spänningar mellan landsbygdskommunens centralort och mindre kransorter.

Trots att tillgången till resurser var mindre i de små orterna var medarbetarna utanför centralorten ofta kreativa och tog många egna hållbarhetsinitiativ. Men ett sådant engagemang ska inte tas för givet. Det finns all anledning att fundera kring hur resurser kan fördelas mer rättvist för att få till en långsiktig och stabil struktur för hållbarhetsarbete på landsbygden, säger Caroline Ärleskog.

Hennes forskning riktar sig främst till chefer och andra som är ansvariga för att leda lokalt hållbarhetsarbete i kommuner och orter på landsbygden.

Jag hoppas att min avhandling kan leda till reflektion och diskussion och på så sätt kan underlätta det lokala hållbarhetsarbetet. Det kan bland annat vara värt att reflektera över olika drivkrafter och förutsättningar i arbetet.

Bidrar till att fylla kunskapsluckan

Tidigare forskning inom området utgår i regel från hur det ser ut i större städer. Caroline Ärleskogs inriktning mot landsbygden kan därför bidra till att fylla en kunskapslucka.

Förutsättningarna för att bedriva hållbarhetsarbete skiljer sig åt mellan städer och landsbygd. Ändå har flest studier genomförts i städer och i större organisationer. Vi behöver helt enkelt veta mer om hållbarhetsarbete på landsbygden.

Caroline Ärleskog har arbetat med sina forskarstudier på Campus Västervik och varit antagen vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.

Läs avhandlingen Att översätta idéer om hållbarhet till praktik. En fallstudie om hållbarhetsarbete i ett bostadsbolag på landsbygden 

Sidan senast granskad den 11 september 2024