Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Så fångar vi upp och möter lokala behov

Så fångar vi upp och möter lokala behov

Vårt utbud måste alltid vara relevant. Därför ser vi till att ha god kännedom om arbetsmarknadens aktuella och framtida behov av kunskap och kompetens. Vi arbetar på flera sätt för att undersöka lokala behov. Vi gör omvärldsbevakningar och genomför stora behovsinventeringar. Vi får också in behov från andra håll, till exempel från lärosäten eller politiker. Men framför allt ser vi till att ha tät dialog och samarbete med arbetsmarknadens olika branscher och verksamheter. 

Från behov till utbud

Vi analyserar alla behov av kunskap och kompetens som vi får in. Därefter gör vi en analys och bedömer om vi kan möta behoven genom eftergymnasial utbildning eller insatser inom forskning och utveckling.
För att starta ett forsknings- och utvecklingsprojekt eller en utbildning behöver vi samverka med ett universitet, en högskola eller anordnare av YH-utbildning. I den samverkan ingår vanligtvis avtal mellan oss och lärosätet, eventuell YH-ansökan, rollfördelning, beslut kring ekonomiska och tekniska förutsättningar, arbete med kommunikation, marknadsföring och service med mera.
Behov av kunskap och kompetens kan, genom samverkan, leda till vi på Campus Västervik startar en utbildning på grund- eller avancerad nivå, en fristående kurs, YH-utbildning, korta skräddarsydda kurser, seminarier kring specifika ämnesområden, Forsknings- och utvecklingsprojekt eller forskningscirklar.

Hur länge är behovet aktuellt?

Vi vill bidra till en lokal kompetensförsörjning och kunskapsutveckling i balans med arbetsmarknadens behov. På så sätt minskar vi till exempel risken för att våra studenter går ut i arbetslöshet efter avslutad utbildning eller måste flytta för att få arbete. Och vi minskar risken för att ha ett utbud som inte är relevant. Om vi bedömer att ett behov av en specifik kompetens blir mättat på arbetsmarknaden, kan vi besluta att en utbildning eller insats ska upphöra eller sättas på paus. På så sätt frigör vi resurser för att kunna erbjuda andra utbildningar eller insatser, som är mer relevanta.

Senaste behovsinventeringen

Under 2019–2021 genomförde vi en inventering av aktuella och framtida kunskaps- och kompetensbehov i Västerviks kommun och i norra Kalmar län. Inventeringen skedde inom olika branscher: Offentlig verksamhet, tillverkningsindustri, besöks- och tjänstenäringar, byggsektorn och inom gröna näringar. Arbetet och resultaten finns beskrivet i två olika rapporter:

Behovsinventering – aktuella och framtida kunskaps- och kompetensbehov i norra Kalmar Län

Behovsinventering – Behoven av kunskaper och kompetenser i norra Kalmar län inom gröna näringar med fokus på skogsbruk, lantbruk och fiske

Sidan senast granskad den 13 januari 2025