Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Digitala vårdtjänster i primärvården

Forskningsprojektet belyser digitala vårdtjänster ur ett landsbygds- och primärvårdsperspektiv. Studien, som genomförs  som ett doktorandprojekt i Arbetsintegrerat lärande vid Högskolan Väst, fokuserar på hur digitala vårdtjänster kommer till användning på en vårdcentral på landsbygden.

Hur går projektet till?

Projektets första del, som publicerades som en licentiatuppsats våren 2023, underströk hur digital vårdtjänster behöver analyseras och förstås utifrån sin kontext. Såväl äldre patienter som vårdprofessioner beskrev hur vårdcentralen uppfyllde en uppskattad, social roll på orten. Vårdcentralen var en arena för såväl formella som informella möten mellan profession och patient, samt patienter emellan. Detta påverkade i sin tur uppfattningar kring digitala vårdmöten och vad som är möjligt att genomföra.

Projektets andra del, där resultatet analyseras och fördjupas ytterligare, är pågående. Studien är planerad att publiceras 2025.

Varför är det viktigt?

Det finns stora nationella förhoppningar kring digitala vårdtjänster i primärvården. Det gäller i synnerhet för primärvård på landsbygden, där de geografiska avstånden är längre samtidigt som patienterna är äldre. Projektet är tvärvetenskapligt och bidrar till att täppa till de många kunskapsluckor som identifierats sedan tidigare.

Sidan senast granskad den 2 maj 2024