Hedersnormer och hedersförtryck bland ungdomar i Västerviks kommun
Forskningsprojektet syftar till att undersöka förekomsten av hedersnormer samt hedersförtryck bland ungdomar i Västerviks kommun samt hur samhällets förebyggande och stödjandearbete fungerar. Projektarbetet drivs av Campus Västerviks forskningsmiljö. Arbetet sker i samverkan mellan räddningstjänsten och socialförvaltningen i Västerviks kommun.
Hur går projektarbetet till?
Projektet kommer att genomföras i tre steg:
- Verksamhetsbesök
För att ge en nulägesbild av hur verksamheter som möter ungdomar arbetar med frågor kring hedersnormer och hedersförtryck kommer vi att genomföra ett antal verksamhetsbesök. - Kartläggning
För att ge en bild av förekomsten av hedersnormer och hedersförtryck kommer en enkätstudie att genomföras. Enkätstudien riktar sig direkt till ungdomar i Västerviks kommun. - Avslutande intervjuer
Avslutningsvis kommer ett antal intervjuer att erbjudas till ungdomar och yrkesverksamma samt eventuellt även föräldrar.
Varför är det viktigt?
En lokal kartläggning kan underlätta för beslutsfattare i Västerviks kommun att fatta kunskapsbaserade beslut om eventuella inriktningar och insatser kopplat till hedersnormer och hedersförtryck. Den här typen av kartläggningar har systematiskt genomförts i större städer. De behöver nödvändigtvis inte vara användbara i Västerviks kommun. Mot den bakgrunden bidrar projektets kartläggning med kunskap kring den lokala lägesbilden.
Projektet startade den 1 september 2024 och pågår till och med 28 februari 2026. Arbetet kommer att sammanställas i en forskningsrapport som publiceras av Campus Västervik. Projektet finansieras till största del av utvecklingsmedel från Länsstyrelsen och av socialförvaltningen i Västerviks kommun. Flera aktörer har under 2023 fått utökade uppdrag och medel för att förstärka det förebyggande arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, däribland Länsstyrelsen.