Landsbygdsungdomars framtidsorientering
Forskningsprojektet undersöker hur högstadieungdomar på landsbygden orienterar sig mot framtiden, utifrån vad de vill arbeta med och var de vill bo någonstans. Projektet belyser också hur deltagarnas föräldrar upplever ungdomars livsvillkor. Studien genomförs som ett doktorandprojekt i sociologi vid Göteborgs universitet.
Hur går projektet till?
Projektets första del publicerades som en licentiatuppsats hösten 2023 och baserades på enskilda intervjuer med högstadieungdomar. Här undersöktes vilka föreställningar om yrkesliv ungdomar ger uttryck för, samt hur dessa föreställningar relaterar till deras sociala sammanhang. Resultaten illustrerade också hur yrkesval hänger samman med platsdimensioner, i bemärkelsen att identitet, föreställningar och normer inte enkelt går att särskilja från geografiska förutsättningar.
Projektets andra del ämnar intervjua ungdomar i fokusgrupper för att se hur de tillsammans samtalar om dessa frågor. På detta sätt relateras forskningsfrågorna tydligare till sociala processer, där det går att undersöka hur ungdomar förhandlar normer och påverkar varandra. Projektet kommer i denna andra fas också att sammanställa resultaten från föräldraintervjuerna. Det hela planeras att publiceras under hösten 2025.
Varför är det viktigt?
Det finns gott om stora kvantitativa studier som belyser hur olika faktorer påverkar betyg, gymnasieval, högre utbildning och migrationsmönster. Hur ungdomar i högstadieåldern tänker kring dessa frågor har det historiskt sett forskats mindre på. Att få ständigt förnyad kunskap om hur ungdomar tänker i relation till framtida handlingsstrategier är viktigt. Behovet av att kunna visualisera en framtid som är begriplig, hanterbar och meningsfull kan ses som centralt för att uppnå en känsla av sammanhang, och därmed också hälsa.