Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Välfärdsorganisationers hållbarhetsarbete i landsbygder

Forskningsprojektet belyser hållbarhetsarbete inom välfärdsorganisationer i landsbygder. Studien, som genomförs som ett doktorandprojekt i Sociologi vid Göteborgs Universitet, fokuserar på hur politiska krav och förväntningar från andra intressenter om att organisationer ska bidra till hållbar utveckling införlivas i lokala praktiker. 

Hur går projektet till?

Projektets första del, som publicerades som en licentiatuppsats våren 2022, fokuserade på hur ledningen begripliggjorde och spred hållbar utveckling i verksamheten. Resultaten visar att det är viktigt för verksamheter att upprätthålla kontinuitet när de ägnar sig åt hållbarhetsarbete. Att ta fasta på redan förankrade strategier, arbetssätt och styrformer kan underlätta för att verksamheter och deras anställda ska ta ansvar för att bidra till en hållbar utveckling. Genom att alternera mellan att visa kontinuitet och att sträva efter att nå en omställning mot en mer hållbar utveckling skapas förutsättningar för att verksamheters hållbarhetsarbete ska ses som legitimt både inom och utanför den egna verksamheten. 

Projektets andra del, där fokus riktas mot hållbarhetsarbete i den operativa verksamheten och i medarbetares dagliga arbetspraktiker, är pågående och planerad att publiceras 2024. 

Varför är det viktigt?

Idag måste välfärdsorganisationer ägna sig åt olika former av hållbarhetsarbete för att anses legitima. En stor del av den befintliga forskningen visar hur hållbarhetsarbete är komplext, t.ex då olika hållbarhetsmål ofta kolliderar. Vi vet ändå förhållandevis lite om vad som sker inom organisationer när hållbar utveckling ska införlivas i en verksamhet. Än mindre vet vi om detta i relation till landsbygdskontexter, vars villkor och utmaningar på många sätt skiljer sig från städernas. 

Sidan senast granskad den 2 maj 2024