Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Pressmeddelande: Här är alla nominerade vid Föreningsgalan 12 april!

Kontakt kring frågor om webb, press och extern kommunikation

Kontakta kommunikatörerna

Johan Jensen, strategisk kommunikatör
0490-25 40 37
johan.jensen@vastervik.se

Fredrik Blom, kommunikatör
Press
0490-25 40 19, 0702-19 50 92
fredrik.blom@vastervik.se

Phia Bergdahl, kommunikatör
Grafisk profil, webb
0490-25 40 18
phia.bergdahl@vastervik.se

Sara Nordling, kommunikatör
Sociala medier, webb, intranät
0490-25 45 23
sara.nordling@vastervik.se

Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsens förvaltning
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

vasterviks.kommun@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

kommunstyrelsen@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

2018-03-23

banner om Föreningsgalan 2018

I februari gick Västerviks kommun ut och önskade få in nomineringar till de åtta priser som ska delas ut på föreningsgalan den 12 april. När nomineringstiden stängdes den 20 mars så hade det inkommit 148 förslag. Juryns första uppgift var då att koka ner dessa till tre till fyra finalister i varje kategori.

- Detta var verkligen inte lätt. Det görs mycket bra saker bland föreningarna som kommer många till del, så det var svårt att välja, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl, som är med i juryn som valt ut finalisterna.

- Att vi fick in så många nomineringar visar inte bara på att det görs mycket bra runt i kommunen, utan också att det finns många som uppskattar det som görs, och vill att det ska uppmärksammas, säger Lotti Jilsmo, ansvarig för Föreningsgalan på Västerviks kommun.

Vinnarna kommer att presenteras på föreningsgalan den 12 april. Vill man anmäla sig till galan så gör man det på:

vastervik.se/foreningsgalan

Finalister Föreningsgalan 2018                            

Årets prestation

Går till lag, grupp, förening eller person som svarat för något extra sett till förutsättningar eller förväntningar. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

 • Isak Salomonsson: Isak vann SM-guld i rullstolstennis dubbel utomhus och tog brons i Nordiska Mästerskapen i singel inomhus. Isak har gjort stora framsteg under året och närmat sig Sverigeeliten i en svår idrott som kräver stark fysik, koordination, teknik och mental styrka.
 • Irman Smajic: Irman gick från soffpotatis till värdsmästare i den stentuffa sporten MMA. Under 2017 försvarade han sitt VM-guld i tungviktsklassen.
 • Carina Johansson: Carina vann under 2017 SM-guld i bågskytte DB 50 med 80 poängs marginal.
 • Martin Ottosson: Martin har under många år haft fina framgångar i bågskytte, Under 2017 representerade han Sverige under World Games i fältskytte, där endast de 12 bästa bågskyttarna i världen fick delta, och tog en bronsmedalj.

Årets ungdomsprestation

Går till lag, grupp eller person under 20 år, som svarat för något extra sett till förutsättningar eller förväntningar. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

 • William Svensson: Under 2017 deltog William i elit-SM i Bowling och vann där en silvermedalj. William blev även historisk under 2017 då han var den första junioren någonsin som försvarade ett EM-guld i Masters.
 • Sara Strömbäck: Sara går från klarhet till klarhet i sitt bågskytte, endast 11 år vinner hon allt som kommer i hennes väg.
 • Hampus Norrström: Hampus fantastiska har plockat hem två SM-guld i dart och tävlar internationellt Japan (VM) och England.
 • Edvin Torlakovic: Edvin plockade hem både ett silver och ett brons på inomhus-SM i simning i december, under året blev han även uttagen till landslaget och fick delta på nordiska ungdomsmästerskapen – något som resulterade i två bronsmedaljer.

Årets förnyare

Går till lag, grupp, förening eller person som genomfört lagt till, ändrat eller utvecklat sitt arbete under det gångna året. Priset ska premiera något eller flera av följande: Nytänk i föreningens organisation eller verksamhet, medlemsvärvning, ny inriktning, nytt uppdrag, integration, eller inkludering. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

 • OCR Westervik: Föreningen OCR Västervik har tagit en helt ny träningsform till kommunen. Hinderbanan som byggt intill motionsspåret på Karstorp i Västervik innehåller varierande och nya utmaningar för alla som vill.
 • Gamleby OK:  Efter långt och strategiskt arbete kan klubben idag erbjuda en konstsnöanläggning mitt i Gamleby som ger nya möjligheter för alla skidintresserade att utöva sporten även snöfattiga vintrar.
 • Klätterklubben: Klätterklubbens tidigare arbete har lockat klättrare från hela världen till Västervik. Och nu har de även lyckats bygga en av Sveriges modernaste klätteranläggningar.

Årets förening

Går till förening som varit framgångsrik och svarat för bra insatser inom sitt område. Föreningen kan både ha skapat engagemang och mervärden i kommunen och lokalsamhället, haft kvalitetsmässiga framgångar och/eller framgångar inom verksamheten, exempelvis inom jämställdhet och värdegrund. Bedömningen görs utifrån ett helhetsperspektiv. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

 • Danzvett: DK DanZvett har under de senaste åren arbetat både med att utveckla verksamheten mot mer barnverksamhet, men även med föreningens värdegrund. Glädje, gemenskap och inspiration präglar idag en verksamhet där alla är välkomna.
 • Tjustbygdens konstförening: Utvecklar ständigt sin verksamhet, sprider intresset för konst. Föreningen genomfrö utställningar, föreläsningar, resor, stipendieutdelning och har lyckats nå olika målgrupper och engagerat barn och unga.
 • Västerviks Bågskytteklubb: Klubben har under året haft stora framgångar på tävlingsbanan och medlemmar tog under säsongen hela 8 SM-medaljer, varav 7 seniorguld samt totalt 8 DM-medaljer. Trots knappa resurser har klubben kompetenta tränare och tydlig utbildningsstruktur för olika ambitionsnivåer bland medlemmarna. Detta har genererat ett växande medlemsantal med bl.a. målsättning att barn och unga stimuleras till ett livslångt idrottande.
 • Västerviks Simsällskap: En förening med stort driv som satsar både på bredd poch spets. Många barn har fått livsviktig vattenvana o simkunnighet tack vare föreningens arbete. Samtidigt som de har stort engagemang för tävlingsungdomarna vilket lett till framgångar.

Årets föreningsdrivna evenemang

Går till aktivitet eller evenemang som genomförts av ideell förening eller gruppering under föregående år. Evenemanget har genomförts på ett bra sätt, lockar många besökare eller deltagare eller som har genomförts återkommande. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

 • Kulijul: Westervik Twirling Troop arrangerar varje år en tredagars drill- och danstävling som lockar cirka 300 tävlande och säkert lika många åskådare.
 • Liket rör sig: Amatörteaterföreningen Teaterskeppets egenskrivna föreställning om Hungerkravallerna "Liket rör sig" blev den jättesuccé. En industrilokal förvandlades till mysig teater där de tolv föreställningarna lockade 1200 personer.
 • Skridskodisco: Genom små enkla medel, och stort engagemang, har Tjust Bandys skridskodisco blivit ett välbesökt sportlovsevenemang som årligen lockar ca 700-800 besökare till Tjustvallen i Gamleby. Här spelar plånboken mindre roll då det är helt gratis och de som behöver kan låna skridskor och hjälm.
 • Ridlägerveckorna i Överum: Överums Hästsportförening kan tack vare stort engagemang av klubbens medlemmar och ledare arrangera ridläger varje sommar. Det är mycket som ska klaffa med inackordering, matlagning, bad och lek – men tack vare gott sammarbete och vilja att hjälpa till så skapar de minnen för livet för de deltagande barnen.

För mer information, kontakta gärna

Lotti Jillsmo

Landsbygdsutvecklare och kontaktperson föreningsgalan,
Samhällsbyggnadsenheten Västerviks kommun
Mejl: lotti.jilsmo@vastervik.se,
Telefon: 0490-25 41 70

Kontakt kring frågor om webb, press och extern kommunikation

Kontakta kommunikatörerna

Johan Jensen, strategisk kommunikatör
0490-25 40 37
johan.jensen@vastervik.se

Fredrik Blom, kommunikatör
Press
0490-25 40 19, 0702-19 50 92
fredrik.blom@vastervik.se

Phia Bergdahl, kommunikatör
Grafisk profil, webb
0490-25 40 18
phia.bergdahl@vastervik.se

Sara Nordling, kommunikatör
Sociala medier, webb, intranät
0490-25 45 23
sara.nordling@vastervik.se

Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsens förvaltning
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

vasterviks.kommun@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

kommunstyrelsen@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun