Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Råd och stöd under coronakrisen för barn och föräldrar

När något allvarligt händer är det vanligt att som barn eller ung känna oro och ha många frågor. Även för dig som förälder kan det vara knepigt att veta hur du ska hantera situationen på bästa sätt. Här hittar du information om hur vi från kommunen kan hjälpa dig samt länkar till myndigheter, frivilligorganisationer och andra nationella aktörer om hur du som vuxen kan prata med barn om coronaviruset. 

Akut läge - direkt hjälp

Om läget är akut och du eller någon i din närhet behöver omedelbar hjälp ska du kontakta en psykiatrisk mottagning. Kvällar, nätter och helger kan du kontakta en psykiatrisk akutmottagning. Är du osäker på vart du ska vända dig, ring 1177 Sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Är det omedelbar fara för någons liv, ring nödnumret 112.

Kontaktuppgifter och mer information om barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Västervik

Kontaktuppgifter och mer information om psykiatrisk akutmottagning i Västervik

Stöd vid oro och ångest

Du kan till exempel få hjälp av elevhälsan eller på en ungdomsmottagning. Både sjukvården och socialtjänsten kan hjälpa dig och dessutom finns det många stödgrupper och organisationer som är bra att prata med. Alla som jobbar inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten har tystnadsplikt.

Familjeenheten

Tveka inte att kontakta oss på familjeenheten om du behöver råd, stöd eller hjälp i ditt föräldraskap. Till familjeenheten kan du vända dig med dina frågor. Vi erbjuder stöd och vägledning för barn, unga och familjer. Inga frågor är för stora eller små, och det är oftast bra att ta en tidig kontakt för att få hjälp. Du ringer till samordnaren på familjeenheten som hör vad du/ni vill ha hjälp med.

Vi kan bland annat hjälpa dig med:

  • Stöd till dig som förälder
  • Frågor om barns utveckling
  • Vid konflikter i familjen
  • Stöd vid skilsmässa och separationer
  • Familjerådgivning

Kontaktuppgifter och mer information om familjeenheten

Information för barn och unga om socialtjänsten

Elevhälsan

Du som har barn i skolålder kan vända dig till elevhälsan om ditt barn till exempel mår psykiskt dåligt, inte vill gå till skolan eller känner sig rädd och orolig. Elevhälsan består av skolpsykolog, kurator, skolsköterska och specialpedagog. De arbetar ihop med rektor och pedagoger för att främja elevernas lärande och hälsa. Enligt skollagen ska alla elever ha tillgång till elevhälsa.

Kontaktuppgifter och mer information om elevhälsan

BUP - barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Västervik

BUP tar emot barn och ungdomar från 0 till 17 år som är i behov av specialiserad barn- och ungdomspsykiatri. De erbjuder även stöd till dig som är vårdnadshavare eller annan närstående vuxen som en del av barnets eller ungdomens behandling.

Kontaktuppgifter och mer information om barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning i Västervik

Barn- och ungdomshälsan

Barn- och ungdomshälsan är en mottagning för barn och ungdomar från 6 till och med 17 år och deras familjer. Hit kan du vända dig om du känner dig känner dig ledsen, orolig, stressad eller arg. Det kan även handla om konflikter i hemmet eller kriser. Känner ni som föräldrar oro för ert barn är ni välkomna till oss.

Kontaktuppgifter och mer information om barn- och ungdomshälsan i Västervik

Barnhälsovårdsmottagningen familjecentralen i Västervik

Familjecentralen en mötesplats för barnfamiljer. Hit kan du som förälder vända dig bara för att prata med någon eller för att få hjälp och stöd om du behöver det.

Kontaktuppgifter och mer information om familjecentralen i Västervik

Barnhälsovården - för barn under 6 år

Barnhälsovården tar emot barn, upp till 6 års ålder. Till barnhälsovården kan du vända dig med alla frågor som rör barnets hälsa och utveckling. I barnhälsovården arbetar sjuksköterskor och läkare.

 Kontaktuppgifter och mer information om barnhälsovården i Västervik

Regionens ätstörningsmottagning

Här erbjuds specialiserad, kvalificerad och individanpassad vård för barn, ungdomar och vuxna samt deras familjer som drabbats av anorexia nervosa, bulimia nervosa eller ätstörning UNS.

Kontaktuppgifter och mer information om AnorexiBulimiCenter-mottagning i Västervik

Tips på bra rutiner för att må bra

Mat, sömn och fysisk aktivitet är viktigt för att må bra. Här kommer tips på ett gäng må bra-appar.

Ett onlinestöd för att öka rörelse och hälsosamma matvanor för barn – även i kris. Samlade länkar och tips på aktiviteter för rörelse och hälsosam mat. 

Stöd och tips för mer rörelse, Generation PEP

“Rörelsepaus” är en hemsida med tips på anpassade aktiviteter för barn och unga som är hemma. Aktiviteterna presenteras i korta videoklipp.

Rörelsepaus med Friskis & Svettis

Bolibompas “Drakens dansskola”  är ett barnprogram med rörelseinspiration. 

Så kan du prata med barn och unga om corona

Vi har samlat tips, filmer och länkar om hur du kan prata med ditt barn om corona på ett enkelt sätt.

Länk till sidan så kan du prata med barn och unga om corona

Må bra som förälder

Du som förälder behöver också kunna återhämta dig för att må bra. Här kommer några saker du kan tänka på för att kunna återhämta dig som just förälder/vårdnadshavare.

Skärmtid

Även när vi inte befinner oss i en pågående kris, kan det vara viktigt att inte vara alarmistisk gällande skärmtid. Forskningen visar att det viktigaste är vad vi gör med våra skärmar, inte hur länge vi använder dem. Även om man i en annan situation skulle vilja uppmuntra barnen till ett stort antal alternativa aktiviteter än platta/mobil, så får familjens behov av lugn och återhämtning styra lite extra under dessa påfrestande tider.

Det viktigaste här att tänka på är att barn fortfarande ska få sina grundläggande behov av mat, sömn, närhet och rörelse tillgodosedda i övrigt. Dessutom är det viktigt att tänka på att det finns alternativa aktiviteter på menyn under dagen.

Fundera på om det skulle fungera för er familj att låta barnen “tjäna” skärmtid genom att lägga sig i tid, röra på sig och äta bra. Att lägga upp det på ett sätt att barn får skärmtid för att göra något istället för att ta bort skärmtid när barn låter bli att göra som vi vill kan vara mycket effektivt och mindre konfliktladdat.

Fortsätt bara se till att du har koll på vad barnen gör med sina skärmar. Du är den viktigaste personen i ditt barns liv och du har inte råd med en energitjuv som heter skärmtidsskam!

Vad är återhämtning för dig?

Detta är en mycket viktig fråga. I vår vanliga vardag har man råd med att vara något flexibel med återhämtning. När barnen är upptagna med sina lekar och inte behöver en för en gångs skull är det lätt hänt att man passar på att plocka undan, diska, planera matinköp och städa under tiden.

Visst kan det kännas tillfredsställande att få saker gjorda och göra det lite finare runtomkring sig. Men i dessa påfrestande tider kan våra naturliga återhämtningstillfällen – såsom ett gruppträningspass, promenad till jobbet och häng med familjen – vara äventyrade. Därför är det viktigt att vara extra noga med att veta vad det är som ger en energi (och vad som är möjligt när man inte kan röra sig och träffa folk lika fritt) och se till att avsätta tid för det.

När barnen leker eller håller på med sina välförtjänta skärmar, våga ta din tid och göra det du verkligen önskar dig, att titta på ett par avsnitt av en lättsam serie, gå ut (om du har tillgång till en annan vuxen som kan ta hand om barnen) på en promenad med en kaffe och kompis/podd i lurarna, även slösurfa eller googla kattvideos med en kopp te går jättebra om det får dig att slappna av och vila, inget är för trivialt och man måste lära sig att kunna göra det även om det finns andra åtaganden.

Att öva på att prioritera den sortens återhämtning är extraviktigt för dig som är ensamstående och som har betydligt färre möjligheter till att byta miljö genom att gå ut. Fundera om det finns någon du kan be att komma över och titta på film med barnen – eller bara vara nära under tiden barnen tittar på film/spelar – så att du kan få lämna hemmet och göra något som kan ge energi.

Våga ta och ge egentid

Om du har möjlighet och ni är två eller fler vuxna som kan turas om att ta hand om barnen, våga ta (och ge) egentid. Under sin egentid kan man göra precis vad man vill utan att bli ifrågasatt. Man förväntas inte ta ansvar för barnen eller för hemmet och man ska helst inte tillfrågas om saker, man är ”off duty” och ska kunna lita på det (så länge det inte krisar förstås).

Föräldrar och vårdnadshavare brukar annars ha starka ansvarskänslor och behöver en “giltig” ursäkt för att avsäga sig ansvaret om barnen när man är hemma: som att gå och handla eller göra några viktiga ärenden.

Under egentiden är alla ursäkter giltiga. Man får lägga sig ner och blunda och lyssna på musik eller så får man välja att leka med barnen – huvudsaken är att man väljer detta själv och inte styrs av ansvarskänsla just under den tiden.

Det viktigaste är att allas egentid planeras i förväg och alla är överens om vad som gäller – t ex att man ska låta bli att be om småtjänster även om den “lediga” föräldern är hemma.

Och undrar barnen varför deras vuxna beter sig lite annorlunda säg “Jag har egentid, det är jätteviktigt, det ska alla få ha då och då, jag kommer och leker snart”.

Mat

När alla är hemma kan man automatiskt känna att man behöver laga mer mat. Men det kan vara både tidskrävande och konfliktfyllt om vissa familjemedlemmar är extrapetiga med maten. Detta kan vara särskilt påfrestande nu när våra möjligheter att fylla på batterierna är mycket begränsade.

Så länge alla får i sig lite av varje, så behöver man inte oroa sig om man bara har “en lagad mål mat om dagen” (och inte ens det vissa dagar). Så länge man är medveten om Livsmedelsverkets rekommendationer och försöker balansera ut det över tid, så går det bra att göra det enkelt för sig för att orka med annat.

Man behöver inte heller äta tillsammans och samtidigt alla gånger, särskilt om era behov av närhet tillsammans och positiv samvaro är tillgodosedda på andra sätt.

Ha tydlig tids-/ansvarsfördelning

Denna punkt liknar punkten om egentid och den är möjlig om det finns flera vuxna som kan ta hand om barnen. I vår vanliga vardag får vi ofta vår tid som är fri från familjeansvaret på naturliga sätt: man stannar längre på jobbet när någon annan hämtar, man tränar och träffar kompisar.

När dessa naturliga tillfällen försvinner, är det lätt att ständigt finna sig i situationen då alla vuxna och barn är hemma, och trots att alla vuxnas närvaro inte behövs hela tiden, får ingen av de vuxna riktigt logga ut och koppla bort eftersom man hela tiden kan bli indragen i familjeärenden. Man är liksom ”on call”, och detta är väl ingen fara under vanliga helger, det skapar ju en känsla att vi är alla här tillsammans. Men det kan vara mycket påfrestande om all tid blir till sådan tid.

Föräldrastöd

Det finns en hel del tips om hur man är en bra förälder och hur man skapar de bästa förutsättningarna för sina barn. Även om tipsen fokuserar mycket på just barnens mående, har de allt som oftast en trevlig bieffekt av att bidra till bättre konfliktförebyggande och konfliktlösning och till mer positivt umgänge mellan barn och föräldrar. Det kan kräva lite energi att börja använda de olika verktygen, men det brukar löna sig otroligt mycket för alla i längden.

Här kan du läsa mer om föräldrastöd

Lär er av varandra

Prata med andra föräldrar du litar på om vad just du tycker är särskilt utmanande, lyssna på varandra om hur svårt det kan vara att vara förälder utan att döma och lär er av varandras knep.

Se till att äta, sova och röra på dig!

Sidan senast granskad den 25 maj 2020