Vinnare av till föreningsgalans priser - Västerviks kommun
Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera bra för dig. Läs mer om våra webbkakor

Vinnare av till föreningsgalans priser

Kontakt för föreningar, idrott, motion och friluftsliv

Anders Östlund
0490- 25 55 20
anders.ostlund@vastervik.se

Adress
Västerviks kommun
Enheten för samhällsbyggnad
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsens förvaltning
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

vasterviks.kommun@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

kommunstyrelsen@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

(Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-post. Observera att du då inte kan få något e-postsvar från oss.)

blå och röd färg med texten föreningsgalan

 

Finalister till Föreningsgalan 2018                            

Årets prestation

Går till lag, grupp, förening eller person som svarat för något extra sett till förutsättningar eller förväntningar. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

Vinnare: Irman Smajic

Trots motgångar och skador så står han upp när andra faller. Vinnaren i årets prestation är Irman Smajic. Från nomineringstexterna: "Irman Smajic tillhör värdseliten i den stentuffa sporten MMA. Under 2017 försvarade han sitt VM-guld i tungviktsklassen, men vann även Asiatiska mästerskapen och EM."

Övriga nominerade

 • Isak Salomonsson: Isak vann SM-guld i rullstolstennis dubbel utomhus och tog brons i Nordiska Mästerskapen i singel inomhus. Isak har gjort stora framsteg under året och närmat sig Sverigeeliten i en svår idrott som kräver stark fysik, koordination, teknik och mental styrka.
 • Carina Johansson: Carina vann under 2017 SM-guld i bågskytte DB 50 med 80 poängs marginal.
 • Martin Ottosson: Martin har under många år haft fina framgångar i bågskytte, Under 2017 representerade han Sverige under World Games i fältskytte, där endast de 12 bästa bågskyttarna i världen fick delta, och tog en bronsmedalj.

Årets ungdomsprestation

Går till lag, grupp eller person under 20 år, som svarat för något extra sett till förutsättningar eller förväntningar. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

Vinnare: William Svensson

Med både SM- och EM-guld i bagaget så är frågan är om inte han är bäst på hela klotet. Vinnaren i årets ungdomsprestation är William Svensson. Från nomineringstexterna: "William Svensson hade flera fina bowlingframgångar under året med bland annat ett silver från elit-SM. William blev även historisk under 2017 då han var den första junioren någonsin som försvarade ett EM-guld i Masters."

Övriga nominerade

 • Sara Strömbäck: Sara går från klarhet till klarhet i sitt bågskytte, endast 11 år vinner hon allt som kommer i hennes väg.
 • Hampus Norrström: Hampus fantastiska har plockat hem två SM-guld i dart och tävlar internationellt Japan (VM) och England.
 • Edvin Torlakovic: Edvin plockade hem både ett silver och ett brons på inomhus-SM i simning i december, under året blev han även uttagen till landslaget och fick delta på nordiska ungdomsmästerskapen – något som resulterade i två bronsmedaljer.

Årets förnyare

Går till lag, grupp, förening eller person som genomfört lagt till, ändrat eller utvecklat sitt arbete under det gångna året. Priset ska premiera något eller flera av följande: Nytänk i föreningens organisation eller verksamhet, medlemsvärvning, ny inriktning, nytt uppdrag, integration, eller inkludering. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

Vinnare: Gamleby OK

Resan har inte varit raka spåret, men slit och envishet har lett till en kanonsatsning som många får ta del av. Vinnaren i årets förnyare är Gamleby OK. Från nomineringstexterna: "Gamleby OK kan efter ett långt och strategiskt arbete erbjuda en konstsnöanläggning mitt i Gamleby som ger nya möjligheter för alla skidintresserade att utöva sporten även snöfattiga vintrar. Ett stort engagemang och många ideella timmar som kommer både unga och gamla till del."

Övriga nominerade

 • OCR Westervik: Föreningen OCR Västervik har tagit en helt ny träningsform till kommunen. Hinderbanan som byggt intill motionsspåret på Karstorp i Västervik innehåller varierande och nya utmaningar för alla som vill.
 • Gamleby OK:  Efter långt och strategiskt arbete kan klubben idag erbjuda en konstsnöanläggning mitt i Gamleby som ger nya möjligheter för alla skidintresserade att utöva sporten även snöfattiga vintrar.
 • Klätterklubben: Klätterklubbens tidigare arbete har lockat klättrare från hela världen till Västervik. Och nu har de även lyckats bygga en av Sveriges modernaste klätteranläggningar.

Årets förening

Går till förening som varit framgångsrik och svarat för bra insatser inom sitt område. Föreningen kan både ha skapat engagemang och mervärden i kommunen och lokalsamhället, haft kvalitetsmässiga framgångar och/eller framgångar inom verksamheten, exempelvis inom jämställdhet och värdegrund. Bedömningen görs utifrån ett helhetsperspektiv. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

Vinnare: Västerviks Bågskytteklubb

Genom att satsa på organisation och utbildningsstruktur så har föreningen prickat rätt och har idag fler medlemmar och en bred spets. Vinnaren i årets förening är Västerviks Bågskytteklubb. Från nomineringstexterna: "Västerviks Bågskytteklubb: Klubben har under året haft stora framgångar på tävlingsbanan och medlemmar tog under säsongen hela 8 SM-medaljer, varav 7 seniorguld samt totalt 8 DM-medaljer. Trots knappa resurser har klubben kompetenta tränare och tydlig utbildningsstruktur för olika ambitionsnivåer bland medlemmarna. Detta har medfört både ett växande medlemsantal och fina framgångar."

Övriga nominerade

 • Danzvett: DK DanZvett har under de senaste åren arbetat både med att utveckla verksamheten mot mer barnverksamhet, men även med föreningens värdegrund. Glädje, gemenskap och inspiration präglar idag en verksamhet där alla är välkomna.
 • Tjustbygdens konstförening: Utvecklar ständigt sin verksamhet, sprider intresset för konst. Föreningen genomfrö utställningar, föreläsningar, resor, stipendieutdelning och har lyckats nå olika målgrupper och engagerat barn och unga..
 • Västerviks Simsällskap: En förening med stort driv som satsar både på bredd poch spets. Många barn har fått livsviktig vattenvana o simkunnighet tack vare föreningens arbete. Samtidigt som de har stort engagemang för tävlingsungdomarna vilket lett till framgångar.

Årets föreningsdrivna evenemang

Går till aktivitet eller evenemang som genomförts av ideell förening eller gruppering under föregående år. Evenemanget har genomförts på ett bra sätt, lockar många besökare eller deltagare eller som har genomförts återkommande. Mottagaren ska ha sin hemvist i Västerviks kommun. Vinnaren utses av en jury.

Vinnare: ”Liket rör sig”, Teaterskeppet

Unga, gamla, proffs och amatörer gick samman och fick liv och rörelse i en historisk händelse som präglat vår kommun. Med engagemang, nytänk och envishet blev det succé och nya besökare lockades till teater. Vinnaren i årets föreningsdrivna evenemang är Liket rör sig av Teaterskeppet. Från nomineringstexterna: "Amatörteaterföreningen Teaterskeppets egenskrivna föreställning om Hungerkravallerna "Liket rör sig" blev den jättesuccé. En industrilokal förvandlades till mysig teater där de tolv föreställningarna lockade 1200 personer."

Övriga nominerade

 • Kulijul: Westervik Twirling Troop arrangerar varje år en tredagars drill- och danstävling som lockar cirka 300 tävlande och säkert lika många åskådare.
 • Skridskodisco: Genom små enkla medel, och stort engagemang, har Tjust Bandys skridskodisco blivit ett välbesökt sportlovsevenemang som årligen lockar ca 700-800 besökare till Tjustvallen i Gamleby. Här spelar plånboken mindre roll då det är helt gratis och de som behöver kan låna skridskor och hjälm.
 • Ridlägerveckorna i Överum: Överums Hästsportförening kan tack vare stort engagemang av klubbens medlemmar och ledare arrangera ridläger varje sommar. Det är mycket som ska klaffa med inackordering, matlagning, bad och lek – men tack vare gott sammarbete och vilja att hjälpa till så skapar de minnen för livet för de deltagande barnen.

Vinnare av kommunens stipendium

Tre stipendier utses av kommunstyrlesen och där finns således inga finalister. Dessa vinnares namn presenteras före galan - men får motta pris och stipendium under galan. 

Föreningsledarstipendium

Utdelas till föreningsledare som gjort eller gör förtjänstfulla insatser inom det ideella föreningslivet i Västerviks kommun. Detta pris har delats ut sedan 2002. Vinnaren utses av Kommunstyrelsen. 

Kulturstipendium

Utdelas till den som gjort betydelsefulla insatser inom kulturområdet. Unga lovande förmågor kan också beviljas stipendiet. Stipendiet tilldelas person, grupp eller organisation som är född eller bosatt i Västerviks kommun, eller på annat sätt har anknytning till kommunen. Detta pris har delats ut sedan 1974. Vinnaren utses av Kommunstyrelsen. 

Stipendium till årets ideella samhällsutvecklare

Utdelas till den som gjort betydelsefulla insatser för sin bygds, orts eller kommunens utveckling. Stipendiet tilldelas person, grupp eller organisation som har sin hemvist i Västerviks kommun eller på annat sätt har anknytning till kommunen. Stipendiet ska ses som ett erkännande av goda insatser som kommit många till del. Detta pris har delats ut sedan 2016. Vinnaren utses av Kommunstyrelsen. 

Sidan senast granskad den 13 februari 2018
Innehållsansvarig: Lotti Jilsmo

Kontakt för föreningar, idrott, motion och friluftsliv

Anders Östlund
0490- 25 55 20
anders.ostlund@vastervik.se

Adress
Västerviks kommun
Enheten för samhällsbyggnad
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsens förvaltning
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

vasterviks.kommun@vastervik.se

Ansvarig nämnd

Kommunstyrelsen
593 80 Västervik

Besöksadress: Fabriksgatan 21

0490-25 40 00

kommunstyrelsen@vastervik.se

Kontakta Västerviks kommun

(Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-post. Observera att du då inte kan få något e-postsvar från oss.)