Frisök

Frisök

Genom ändringar i skollagen (1985:1100) har elever från och med 1 januari 2008 möjlighet att söka en utbildning i en annan kommuns gymnasieskola även om samma utbildning erbjuds i hemkommunen eller samverkansområdet, så kallad frisökning.

En sådan behörig sökande tas emot i mån av plats, så kallad andrahandsmottagning, efter beslut av anordnarkommunen. I första hand ska alla behöriga sökande tas emot i anordnarkommunen eller samverkansområdet och sökande från andra kommuner som inte erbjuder denna utbildning, samt behöriga sökande med särskilda skäl.

Frisökning gäller för nationella program med nationella inriktningar. Även utbildningar på nationella program där nationellt fastställda inriktningar saknas (exempelvis Vård- och omsorgsprogrammet) och där det inte finns lokalt fastställda inriktningar omfattas av frisökning.

Frisökning innebär en ökad möjlighet, men inte en rättighet, att som elev i mån av plats tas emot i en annan kommuns gymnasieskola. Frisökning innebär inte att någon kommun tvingas utöka sin verksamhet. Om en kommun tar emot en elev i mån av plats är elevens hemkommun skyldig att betala interkommunal ersättning till den kommun som anordnar utbildningen.

Elever som tas emot i en andrahandsmottagning har inte rätt till inackorderingsstöd.

Sidan senast granskad den 29 december 2023