SYV-länkar

Utbildningsguiden i text.

Utbildningsguiden.skolverket.se
Information och vägledning för dig som ska välja skola och utbildning. Utbildningssystemet från förskola, grundskola, gymnasiet till vuxenutbildning. Information på flera språk.

Komvux i text.
Komvux Västervik
Erbjuder grundskoleämnen och gymnasiekurser för att få slutbetyg eller gymnasieexamen. Du kan börja direkt efter gymnasiet om du har examen eller studiebevis, annars från höstterminen när du fyller 20 år. Om du gått gymnasiesärskola kan du söka till anpassad utbildning. Ansökan görs i din folkbokföringskommun. 


Folkhögskola.nu 
Alla Sveriges Folkhögskolor. En studieform där man från 18 års ålder kan läsa på grundskole-, gymnasie- och eftergymnasial nivå, även kortare kurser. Utmärkande är att man jobbar individanpassat. Varje skola har en egen profil vilket speglar skolans ideologi, vilka ämnen och målgrupper skolan har. En del skolor har internat (boende på skolan).

 

Folkhögskola i Västerviks kommun: Gamleby Folkhögskola.

Yrkeshögskolan i text.
yrkeshogskolan.se
Yrkeshögskolan är eftergymnasial, kombinerar teori med praktik och genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Du kan välja mellan 15 olika utbildningsområden och hundratals olika yrkesinriktningar. Inom yrkeshögskolan finns olika utbildningsanordnare (skolor) och de sköter själva antagningen till sina utbildningar.

- Högskola/Universitet

En studieform där man kan skaffa sig olika typer av examina på akademisk nivå. Du kan läsa ett helt program eller kurser, antagning både höst och vår, även sommarkurser. Studietakt kan vara helfart, halvfart eller kvartsfart. Du väljer att läsa på plats (campusförlagd) eller på distans.

Studera punkt nu i text.
Studera.nu
Här finns det mesta du behöver veta om högskoleutbildning från grundnivå upp till forskarnivå. Här finns också info om högskoleprovet, studentliv och utlandsstudier. I tjänsten ”Hitta och jämför utbildning” kan du söka bland alla kurser och program på högskolenivå i Sverige.
Högskoleprovet 
Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till högskola/universitet. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar.

Antagning punkt se i text.
Antagning.se
Är webbplatsen där du anmäler dig till utbildningar (program eller kurser) vid Sveriges högskolor och universitet. På webbplatsen får du stöd hela vägen från att söka fram utbildningar till att göra en anmälan.
Räkna ut ditt meritvärde
Räkna själv eller ta hjälp av Räknehjälpen. Jämförelsetal + eventuella meritpoäng = ditt meritvärde.

Campus Västervik i text.
Högskola i Västerviks kommun: Campus Västervik, program och fristående kurser på plats (campus). Även yrkeshögskoleutbildningar. 

Universitets- och högskolerådets logotyp i text.
Universitets- och högskolerådet
UHR – Antagningsstatistik till högskolan, internationella möjligheter, bedömer utländska utbildningar från gymnasienivå och högre.
Antagningsstatistik
Här kan du söka fram antalet sökande, antalet antagna och antagningspoäng för utbildningar på universitet och högskolor.

- Studieekonomi



CSN.se
CSN arbetar med att besluta om och betala ut det svenska studiestödet, det vill säga bidrag och lån till dem som studerar i Sverige och utomlands. De hanterar också återbetalningen av lånen.


Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång är pengar du kan få om du behöver längre tid på dig att bli klar med skolan på grund av en funktionsnedsättning.

- Yrken 

Arbetsförmedlingen Hitta yrken i text.
Hitta yrken Hitta rätt yrke för dig! Hur är möjligheterna att få jobb inom olika yrken. Läs om arbetsuppgifter, lön och mycket mer.
Yrkesfilmer från arbetsförmedlingen. 93 olika yrken i korta filmer om ca två-tre minuter vardera.

Spännande yrken!
Tio olika yrken i filmer om 5-6 minuter vardera.

- Intresse- och personlighetstester

Framtidsvalets Intressetest - Inför ditt gymnasieval

Intresseguiden från Arbetsförmedlingen. Svara på tolv frågor och få förslag på yrken som passar dig och dina intressen.

SACOs personlighetstest
Tester är ett kul sätt att lära känna sig själv och få nya idéer om du inte vet vad du vill göra i framtiden.

Yrkestestet från Studentum - Vad skulle du vilja jobba med? Gör karriärtestet och få relevanta karriär- och studieförslag.

- Söka jobb

Arbetsförmedlingen-Platsbanken, jobbannonser i Sverige och utlandet.

Via bemanningsföretag som Adecco, Lernia, Montico, Eterni med flera och sociala medier, jobbmässor.

"Arbete för ungdomar" - arbete, praktik, feriepraktik, Knutpunkten, ungdomsuppföljningen med mera via Västerviks Kommun.

Feriepraktik, 16-19 år - Västerviks kommun erbjuder handlett sommarjobb. Feriepraktik både i kommunala verksamheter och i det privata näringslivet.

Ung omsorg - för dig som vill ha ett helgjobb och går på högstadiet eller gymnasiet, du har tillsammans med andra ungdomar aktiviteter för den äldre generationen.

- Anställningsvillkor 

Arbetsmiljöverket – ”Så får barn och ungdomar arbeta” 

Koll på jobbet - Om du är ny på arbetsmarknaden och vill veta mer om hur arbetslivet fungerar. Om anställningsbevis, semesterersättning, skatt och jämkning, lönebesked med mera.

- Starta eget företag 

ALMI - Kalmar, Har du en idé om en produkt eller tjänst? Är du på väg att starta eller köpa ett företag? Eller driver du redan ett företag?

Arbetsförmedlingen - Starta och driv eget företag

UngFöretagsamhet, UF - Utbildningen heter UF-företagande och innebär att gymnasieelever startar, driver och avvecklar ett UF-företag under ett läsår.

Verksamt.se - Samlad service och information från flera myndigheter på samma plats. Allt för att göra det enklare för dig som driver eller vill starta företag. Här kan du också registrera ditt företag.

Västervik Framåt - Vastervikframat.se, Har du en företagsidé och vill ha hjälp att att komma igång?

Starta, driva och utveckla företag  -  Starta, driva och utveckla företag - Nyföretagande? Etableringar? Finansiering eller utveckling? Oavsett behov är du varmt välkommen att kontakta näringslivsavdelningen i Västerviks kommun.

- Stipendier

Global Grant - Sök pengar från fonder/stipendier - utan kostnad. Din hjälp i stipendiedjungeln.

Ansök om Sparbankens Utvecklingsstipendium | Tjustbygdens Sparbank (tjustbanken.se)
Stipendiet är avsett för exempelvis utbildningar, träningsläger eller praktik. Öppet för dig mellan 15-23 år som är, eller varit, folkbokförd i Västerviks kommun. Ansök om upp till 25 000 kronor.

Studentum - Söka stipendium? Allt om stipendier, stiftelser och studier.

- Övriga sidor 

Allastudier.se - guide till studier på olika nivåer, inspiration, råd, guider samt fakta för att hjälpa blivande utbildningsdeltagare att lättare ta ett beslut.

Fråga SYV.se - Här får du svar på dina frågor om utbildning, jobb, skola och allt möjligt annat som rör studie- och yrkesvägledning. Frågorna besvaras av utbildade studie- och yrkesvägledare.

GymnasieGuiden.se - information om utbildnings- och yrkesval för unga människor.

Saco.se/studieval – Tips och råd kring yrken och studieval på högskolenivå

Studentum.se - Hitta, jämföra och välja utbildning. Läs recensioner av skolor och utbildningar gjorda av tidigare utbildningsdeltagare.

WorldSkills Sweden – har som mål att höja kvaliteten, statusen och intresset för svensk yrkesutbildning.

Sidan senast granskad den 28 december 2022