Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Nu startar mätningar av mobiltäckning i Västerviks kommun

Hur bra mottagning har Västerviks kommuns alla invånare egentligen på sina mobiler? Den frågan blir snart besvarad när kommunens mätningar av täckningen nu sätter igång.

Kommunstyrelsen beslutade i början av året att starta ett test av alla operatörers täckning på alla platser i Västerviks kommun. Både där det finns bofasta året runt och i områden med fritidsboende som har sophämtning på sommaren.

Mätningen genomförs med hjälp av företaget Täckningskollen. Deras koncept använder telefoner med alla typer av abonnemang som placeras i de sopbilar (och –båtar, för de som bor i skärgården) som hämtar avfall hos alla hushåll. Från varje telefon exporteras sedan lagrade mätdata om mottagning. Alla data kopplas sedan samman med geografisk information om platsen. Allt presenteras till sist med färgfält på en tydlig karta.

Mätningarna kommer att ta tolv veckor för att täcka hela kommunen. Det tar tre veckor i skärgården och nio på land. Varje plats kommer att mätas två gånger. Då undviks risker för endast tillfälliga störningar.

Landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo, som arbetar med mätningarna, är glad att det nu kommer igång:

- De första områdena som mäts är Odensvi/Tyllinge, det bestämde förarna av återvinningsbilarna från Västervik Miljö & Energi AB. Därefter betas i stort sett hela kommunens yta av, säger Lotti och fortsätter:
- Jag tror att de täckningskartor som vi kommer att kunna visa via kommunens webb kommer att bli värdefulla för både kommunen, företagare, invånare och andra.

Mätningen hand i handske för Räddningstjänsten

Räddningstjänsten intygar att kartorna kommer att fylla en funktion. Eller snarare minst tre funktioner. Så här säger räddningschef Joakim Jansson:

- Framför allt är det värdefullt för oss att ha koll på hela larmkedjan i vårt samhälle. Det vill säga: Inte bara att vi tar emot larm och har beredskap för att åka ut till olika delar av kommunen. Utan självklart även att nödställda faktiskt kommer fram med sina telefoner.
- Dessutom blir vi ju allt mer beroende av att veta var mobilnätet fungerar om det fasta nätet skulle drabbas av störningar. Då är det ju vi som åker ut med en brandbil för att med trädlös signal erbjuda möjlighet att larma.
- Slutligen har vi på räddningstjänsten fått uppdraget från socialförvaltningen att leda arbetet med övergången från den gamla typen av trygghetslarm som byggde på fast telefoni. Nu ska vi hjälpa till med uppstart av den nya typen av larm som använder mobil teknik. Då är det ju oerhört viktigt att veta var det mobila nätet har svagheter. I så fall måste man installera förstärkning av signalen där det behövs.
- Den är mätningen sitter som hand i handsken på vårt övriga arbete. Allt enligt Joakim Jansson, räddningschef i Västerviks kommun.

bild från demonstration av mätutrustning för mobiltäckning

TEXT: FREDRIK BLOM
FOTO: LOTTI JILSMO

Sidan senast granskad den 27 mars 2014