Barnens röster viktiga när nya lekplatser byggs
Under nästa år får Piperskärr och Loftahammar varsin nya lekplats. Kommunens allra yngsta medborgare har en viktig del i arbetet med att utforma lekplatserna. Ingen vet ju bättre än barnen själva hur de vill ha det. Dessutom är det lag på att se till barnens perspektiv och lyssna till deras åsikter.
Vi måste ju fråga barnen först! Det är vi helt överens om. Det är ju för dom vi gör detta.
Anna jobbar som projekteringsingenjör på kommunens samhällsbyggnadsenhet och är ansvarig för kommunens lekplatser. Tillsammans med stadsarkitekten Sara Dolk står hon i startgroparna för att bygga två nya lekplatser i kommunen; en i Piperskärr och en i Loftahammar.
Medborgardialog tillhör även de som är små
Det är Anna och Saras första gemensamma projekt. De båda är överens om att barnens tankar och synpunkter är viktiga för att lekplatserna ska bli så bra som möjligt. De kan inte sitta och gissa vad barnen vill ha. Dessutom är det lag på att barnens rätt att bilda och uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör honom eller henne. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.
Det är lätt att tänka att det är vi vuxna som har alla svaren, säger Anna. Så är det inte. Det var ju längesedan jag själv var barn och lekte. Det är inte säkert att samma saker är roliga för dagens barn som de var för mig på 80-talet när jag växte upp.
Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. Det betyder att genomförandet av barns rättigheter måste tas på ännu större allvar. I Sverige är det kommunerna som ansvarar för en stor del av verksamheten som rör barn, såsom skolan och socialtjänsten. Men barnens rätt ska även tas med när vi bygger vägar, parker och planerar utveckling på andra områden.
Medborgardialog tillhör även de som är små. Det är inte bara vuxna som ska få tycka till. Det är viktigt att vi inte glömmer bort att lyssna till barns tankar,
säger Anna.
Checklista för att inkludera barnens åsikter
Kommunstyrelsen i Västerviks kommun har beslutat att alla nämnder, förvaltningar och kommunala bolag ska använda en checklista för barnperspektivet vid beslut. Det tycker Anna är bra. Det ger barnperspektivet mer tyngd och uppmärksamhet. Annars finns det en risk att det glöms bort.
Ibland kan jag ha förutfattade meningar om saker och ting, tänker att det är så här det ska vara och jag riskerar att gå in i ett mood där jag känner att jag vet bäst. Då är det jättebra att ha denna checklista som gör mig uppmärksam och påminner om att inkludera barnens åsikter,
säger Anna.
Vill involvera barnen genom skolprojekt
Det finns flera fördelar med att involvera barnen i processen. Arbetet går att väva in i flera skolämnen, till exempel i matten. Sara och Anna spånar kring hur de kan jobba tillsammans med barnen på olika sätt i deras projekt. Både på traditionella och nya digitala sätt.
Barnen kan få räkna på kostnader för olika redskap och hur de kan få plats på olika ytor. På så sätt kan de få förståelse för att det inte går att bygga vad som helst och att vi tillsammans måste prioritera vad vi vill ha. Matteövningarna kan göra det enklare att förstå att vi har en budget att förhålla oss till. Här finns det flera spännande digitala verktyg vi kan använda oss av,
säger Sara.
Att få vara delaktig är jätteviktigt, både för barn och vuxna. Det kan bidra till en känsla av stolthet och ansvar. Det är Sara övertygad om.
Jag tror att man blir mer rädd om lekplatsen om man fått vara med och skapa den. Om man känner att jag har ju varit med och byggt den, då vill man ju inte förstöra eller skräpa ner.
Barnen på Ekbacken först ut att få tycka till
Först ut att få tycka till är barnen på Ekbackens förskola i Piperskärr. De har fått måla teckningar på hur de vill att den nya lekplatsen ska se ut. I början av december ska Anna och Sara besöka förskolan för att ta del av barnens tankar och önskemål.
Det ska bli jättespännande att komma ut och träffa barn och unga,
säger Sara.
Hon ser besöken som ett tillfälle att visa att kommunen inte är en stor klump. Att de är människor som jobbar för att andra människor i kommunen ska ha det bra.
Det är jätteroligt att jobba med att utforma det vi har omkring oss. Jag hoppas vi kan smitta av oss den känslan till barnen och att de verkligen känner att de kan vara med och påverka.
Inte glömma bort att det enkla kan vara roligt
Att skapa rum utomhus är viktigt. Kanske ännu viktigare nu då pandemin begränsar vårt umgänge inomhus. Men lekplatserna ska inte vara som en snabbmatsrestaurang. Det är Anna tydlig med. Det får inte vara för tillrättalagt.
Vi får inte glömma bort att det enkla kan vara roligt. Vi vill få in många olika lekvärden i de lekplatser vi bygger. Vattenlek, bygga koja, en upplevelsestig med naturliga element som kottar och stenar och varför inte bärbuskar och andra spännande växter?
I våras invigdes Gunnebos nya lekplats till både små och stora kommunbors förtjusning.
Det var fullt stoj och lek när jag var där i somras. Det är såklart jättekul att se. Flera föräldrar haffade mig och frågade massor. Det är så bra att prata med dom som använder lekplatsen direkt på plats. Jag tror båda sidor får mycket bättre förståelse för varandra då.
Sara ser fram mot att få uppleva barnens reaktioner när det blir dags för invigning av de nya lekplatserna.
Ett barnskratt känns alltid i hjärtat! Det är bland det härligaste man kan få höra, säger hon och ler stort. Jag hoppas att lekplatserna i Piperskärr och Loftahammar kommer fyllas av skratt och stoj!