Imkanaler i kök
Rengöring av imkanal över spis i bostadshus.
Sedan 2004 omfattas inte längre imkanalen, köksfläktens anslutning till skorstenen och ventilationssystemet i bostadshus, av kravet på sotning. Trots detta behöver imkanalen rengöras med jämna mellanrum, om inte annat för att imkanalen ska fungera som det är tänkt.
Ansvaret för rengöring av imkanalen ligger på fastighetsägaren.
Att man rengör sin imkanal är viktigt för att ha en bra funktion på systemet samt för att förhindra brand.
Hur ofta man ska rengöra sin imkanal beror på hur mycket fett som avsätts och det i sin tur beror på hur mycket man använder sin spis och hur man tillagar maten. Stekning och fritering är de vanligaste sätten som fett avsätts på. Har man köksfläkt är det viktigt att rengöra fettfiltret med jämna mellanrum.
I ett normalt en- eller tvåbostadshus rekommenderas att man gör rent imkanalen minst vart femte år.
Fastighetsägaren är fri att rengöra imkanalen själv eller anlita vem man vill för detta.
Imkanaler i storkök, som restauranger, storkök och liknande, omfattas av reglerna kring sotning och ska rengöras av kommunens entreprenör eller, efter ansökan till kommunen, av annan behörig med lägst skorstensfejarutbildning.
För sotning och brandskyddskontroll av eldstäder med rökkanaler gäller andra regler.