Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Medborgarbudget

Västerviks kommun vill ta vara på idéer från kommunens lokalsamhällen. Det görs via ett test av att använda medborgarbudget åren 2022-2023. Metoden testas i bygderna Ukna, Edsbruk, Helgenäs, Vråka samt Öndal-Skedshult. Syftet är att öka lokalt engagemang. Testet ger möjlighet för dig som boende i mindre tätorter och i landsbygder att påverka din närmiljö och din bygds utveckling.

Det här är medborgarbudget

Medborgarbudget är ett samlingsnamn för olika sätt att göra invånare delaktiga i beslut om hur kommunens resurser ska användas. Det finns olika typer av dialogformer att kombinera metoden med. Metoden kräver någon form av medbestämmande från invånare. Det betyder att du som invånare i pilotområdet är med och lämnar förslag och fattar beslut om förslag. 

Vad kan metoden leda till? 

Det finns många positiva effekter av att arbeta med medborgarbudget. Engagemanget hos berörda invånare ökar när möjlighet ges att påverka i sin ort. Dessutom ökar invånares kunskap om den kommunala verksamheten. Medborgarbudget ger även en möjlighet för politiker att få större kunskap om invånares behov, synsätt och prioriteringar. Förslag som inte passar i medborgarbudgeten kan kommunen försöka jobba vidare med på andra sätt.

Hur går arbetet till? 

Kommunstyrelsen har avsatt 500 000 kr till en medborgarbudget för år 2022-2023. Kommunen har under våren 2022 informerat i bygderna om hur arbetet går till. Sedan öppnades möjligheten att lämna in förslag. Det gjordes både på möten och via ett digitalt formulär. Under sommaren och hösten 2022 förbereddes idéerna av kommunen tillsammans med de som lämnat förslagen. Förslagen som bedöms kosta under 500 000 kr och är möjliga att utföra kunde bygderna rösta på. Vinnande förslag utsågs efter röstning och nu pågår genomförandet.

Kriterier som förslagen måste nå

Kommunen har tagit fram krav som förslagen måste nå: 

  • Hela summan kan inte gå till ett förslag, minst två förslag ska kunna vinna.
  • Förslagen måste vara genomförbara, lagliga och alla parter måste ha kommit överens innan omröstning.
  • Förslagen som genomförs måste vara öppna för alla. 
  • Förslag som påverkar en redan bestämd budget måste stämmas av med berörd nämnd eller förvaltning innan det går att rösta på det.
  • Förslaget får inte generera driftkostnader inom 5 år, om inget annat är överens­kommet. En långsiktig skötsel av det som byggs eller skapas ska finnas.

Informationsmöten

Under våren 2022 skedde informationsmöten. Kommunen berättade där vad medborgarbudget är, hur vi har tänkt jobba och mötesdeltagarna har uppmanats att börja fundera tillsammans på vad medborgarbudgeten skulle kunna användas till. Alla som bor och verkar i bygderna var välkomna. Mötena hölls i Mogården i Vråka, I Ukna skola, i Bruksgården i Edsbruk och i bygdegården i Öndal-Skedshult. 

Vad händer efter pilotprojektet? 

När pilotprojektet avslutas sammanställs erfarenheter och lärdomar. Då kan kommunen ta ställning till om den här metoden är något som passar att jobba med i fler bygder.

Karta över bygderna i pilotområdet

Förslag

Via ett digitalt formulär har idéer samlats in. Under hösten 2022 har förslagen behandlats. 

Röstningsbara förslag 

Kommunen har behandlat inkomna förslag. En del förslag har kommit flera gånger och några som berör samma tema har slagits ihop, därav är numreringen oregelbunden. Förslagen som gick att rösta på uppfyllde kriterierna. Förslagen som inte uppfyllde kriterierna bemöttes separat och i vissa fall redovisades fortsatt arbete för att ändå komma framåt i dessa förslag. Följande förslag fanns till röstning: 

3 Ukna utegym/aktivitetsområde 

I Ukna föreslås ett mindre utegym, en grillplats, att linbanan rustas och en statushöjning av fotbollsplan. Det ska finnas något för alla åldrar. Arrendeavtal med Storsjö IF behöver förhandlas fram före genomförandet.

Förslaget beräknas kosta ca 300 000 kr.

 

4 Inventera och förmedla tomma hus

En person utsedd av samhällsbyggnadsenheten får i uppdrag att via kartsystem inventera möjliga tomma hus i hela projektområdet för medborgarbudget (Edsbruk, Ukna, Vråka, Öndal-Skedshult, Helgenäs med omnejd) i syfte att åstadkomma fler invånare. Möten kan hållas i bygderna där personer med bra lokalkännedom tipsar om vilka hus som i praktiken faktiskt inte används. Tid läggs också på att ta kontakt med fastighetsägare och höra om huset kan hyras ut eller säljas. Förmedling till försäljning bör skötas av mäklare och uthyrning bör skötas av fastighetsägaren på det sätt som fungerar bäst. Kommunen kan fungera som lots/processledare som upplyser om möjlighet kring försäljning eller uthyrning men inte förmedla själva. Samverkan bör ske med Kustlandets projekt med fokus på inflyttning som pågår från 2023. Tidsåtgång ca 20 % av en tjänst under ett års tid. Kostnad blir ca 150 000 kr för tid och ca 20 000 kr för fika, lokalkostnad, milkostnad.

Förslaget beräknas kosta ca 170 000 kr.

 

11 Badhytt för omklädning i Helgenäs

En omklädningshytt kostar 35 000 kr och kan ställas vid badplatsen i Helgenäs.

Förslaget beräknas kosta ca 35 000 kr.

 

13 Utökad lekplats Edsbruk

Förslaget handlar om att utöka lekplatsen med en springkarusell och en hängstång samt klätterställning eller liknande.

Förslaget beräknas kosta ca 150 000 kr.

 

14 Gatlyktor på återvinningsstationen i Edsbruk

Tre stolpar bedöms behövas för att åstadkomma god belysning.

Förslaget beräknas kosta ca 120 000 kr. 

 

19 Promenadstigen runt åsen i Edsbruk, Ernst Gustavssons väg, rustas

Stigen ”Ernst Gustavssons väg” behöver en mindre röjning samt några nya bänkar.

Förslaget beräknas kosta ca 30 000 kr.

 

27 Belysning återvinningsstation Helgenäs 

Tre stolpar bedöms behövas för att åstadkomma god belysning.

Förslaget beräknas kosta ca 120 000 kr. 

 

28 Belysning Backgatan i Helgenäs

Det krävs en något större utredning inför att sätta upp flera nya belysningsstolpar men åtgärden bedöms som möjlig att genomföra. Ca 10 stolpar för belysning beräknas rymmas i projektet.

Förslaget bedöms kosta ca 500 000 kr. 

 

35 Aktivitetsyta vid Mogården Vråka

En aktivitetsyta med lekredskap och grillplats med en mindre utegymsdel har önskats. Mer detaljerad projektering behövd dock om förslaget vinner då ytan är begränsad. Skötsel av ytan behöver också avtals tillsammans med Tjustfastigheter som äger fastigheten.

Förslaget bedöms kosta ca 350 000 kr.

 

36 Upprustning badplats Skedshult – omklädningshytt

En omklädningshytt önskas till badplatsen. Förslaget innehöll även några delar som läggs in i kommunens ordinarie underhåll av badplatsen.

Förslaget bedöms kosta ca 35 000 kr.

Röstning

Röstning skedde via kommunens e-tjänst med start 31 januari 20223 och två veckor framåt till 14 februari. Man kunde rösta på 1-3 förslag. Hade man inte BankID, vilket krävs för att använda e-tjänsten, kan man kontakta landsbygdsutvecklaren för att lägga sin röst. Kontaktuppgifter finns på sidans högerspalt. 

Resultat 

Vinnande förslag blev Ukna aktivitetsyta och Vråka aktivitetsyta. Arbetet med genomförande har påbörjats och beräknas helt färdigt under år 2024. 

Sidan senast granskad den 30 oktober 2023