Gemensam serviceutveckling
Västerviks kommun satsar på att ge invånare en god service. Syftet med projektet ”Gemensam serviceutveckling” är att på sikt kunna ge utökad kommersiell service i området kring Blankaholm och Misterhult.
Det ska nås genom att flera kommuner samarbetar i servicefrågor. Oskarshamns kommun och Västerviks kommun ska tillsammans identifiera insatser som kan underlätta för företag och andra att starta upp verksamheter inom kommersiell service. Samarbetet sker med målet att ta fram en gemensam plan för långsiktig serviceutveckling för Blankaholm och Misterhult. Projektet startar under hösten 2020 och pågår i lite mer än två år till december 2022.
Att två kommuner med stöd av regionen genomför en gemensam utvecklingsprocess inom tillgång till service är något unik och det finns intresse från flera håll att följa vår satsning.
Bakgrund till projektet
Området kring Blankaholm och Misterhult i nordöstra Oskarshamns kommun har en gemensam utmaning i den låga tillgången till kommersiell och offentlig service. Region Kalmar län har pekat ut området som extra utsatt vad gäller brist på service. Service finns i Blankaholm där lanthandel med tillhörande ombudsfunktioner samt drivmedelsstationen i Bälö vid E22 idag är helt avgörande. Då utmaningarna kring service är gemensamma borde också lösningarna vara gemensamma.
Kommunerna har tidigare antagit flera styrdokument som handlar om serviceutveckling. Framförallt handlar det om det gemensamma kust- och skärgårdsprogrammet från 2017. Kust och skärgård binder samman Misterhult och Blankaholm och programmet pekar på viktiga insatser kring service. Utöver det finns kommunernas översiktsplaner samt regional utvecklingsstrategi (RUS) och regionalt serviceprogram (RSP) som viktig grund för projektet.
Under våren 2019 öppnade Tillväxtverket för ansökningar som avsåg utveckling av grundläggande kommersiell service. Det definieras som livsmedelsförsäljning, drivmedels-försäljning, apoteks- och postombud samt betaltjänster. Oskarshamns kommun, Västerviks kommun och Region Kalmar län gick in med en gemensam ansökan. Den beviljades i oktober 2019. Kommunerna och Region Kalmar län avsätter 150 000 kr var, sammanlagt 450 000 kr i satsningen. Tillväxtverket medfinansierar med ca en miljon via europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.