Planeringsstrategi för översiktsplanering
Planeringsstrategin godkändes av kommunfullmäktige den 17 juni 2024 och fastställer hur kommunen ska fortsätta sitt arbete med översiktsplanen som omfattar mark- och vattenanvändning.
Vad är en planeringsstrategi?
Planeringsstrategin är ett centralt verktyg inom kommunal översiktlig planering, vilket hjälper kommuner att hålla sina översiktsplaner aktuella och relevanta. Efter varje ordinarie val till kommunfullmäktige måste kommunen, inom 24 månader, bedöma översiktsplanens relevans med hänsyn till nya lagkrav, nationella mål, politiska förändringar och ny kunskap. Planeringsstrategin fungerar således som en "plan för översiktsplanen" och ger en översikt över hur översiktsplaneringen ska bedrivas framåt.
Varför behövs planeringsstrategin?
Planeringsstrategin är betydelsefull för att kunna planera kommunens utveckling på lång sikt och samtidigt anpassa sig till nya förutsättningar. Samhället är ständigt i förändring, vilket kräver både långsiktig planering och flexibla lösningar för att möta nya behov och krav. Genom att identifiera nya insatser baserat på förändrade förutsättningar blir planeringsstrategin ett effektivt verktyg för att säkerställa att översiktsplanen är aktuell och uppfyller kommunens mål för samhällsbyggnad. Strategin hjälper kommunen att bli mer träffsäkra i sitt arbete med fysisk planering, och ger ett fortsatt bra stöd för kommunens utveckling samtidigt som den pekar ut områden som kräver ytterligare arbete.