Förskolemat
God mat för alla! På förskolorna i Västerviks kommun lagar och serverar vi variationsrika och näringsriktiga måltider – varje förskoledag året runt.
Matsedel
Upplägget på våra menyer
Målsättningen är att varje vecka servera:
- En fiskrätt
- En köttfärsrätt
- Två-tre kött-, fågel- eller korvrätter
- Ett grönt val, tillika en vegetarisk maträtt. Den ska serveras som huvudalternativ minst två gånger på en sjuveckorsperiod.
I förskolan serveras tre sorters sallader med grönsaker efter säsong, ofta med inslag av baljväxter.
Förskolornas måltider syftar till att bredda smakpreferenser, hylla mattraditioner, främja hållbar matkunskap och ge energi. Det uppnås bland annat genom helvegetariska dagar, bönor på salladsbordet, självservering och att uppmuntra barnen att leka och smaka på maten.
Alla måltider tillagas efter Livsmedelsverkets rekommendationer och riktlinjer samt efter kommunens måltidspolicy.
Behov av specialkost?
Om förskolebarnet är i behov av allergikost måste du lämna in ett intyg till skolrestaurangen. Intyget kan du lämna genom vår E-tjänst.
Ansökan om special- och anpassad kost i barnomsorg och skolaHållbara måltider för alla
Det är måltidsservice som lagar maten på kommunens förskolor. Vi jobbar aktivt med hållbarhet, inte minst när det kommer till valet av råvaror. Här kommer några klimatsmarta tips som vi följer när vi beställer mat, som alla kan inspireras av!
- Minska mängden kött i recepten. Ersätt köttet med bönor, linser och rotfrukter för att behålla närings- och proteinvärdet.
- Servera matvete, havreris och quinoa för att minska användandet av det vita riset.
- Jobba i största mån med svenska råvaror. Vi använder alltid kött, fågel, färs och korv från svenska gårdar. Alla våra mjölkprodukter är dessutom ekologiska, och all fisk vi serverar är MSC- eller ASC-märkt.
Vi mäter dessutom matsvinn och arbetar mycket med att återanvända råvaror på ett klimatsmart sätt. Det gör vi genom att exempelvis steka överbliven potatis till dagen efter, göra krutonger av torrt bröd, soppa av grytor, gratänger av överbliven pasta och sås.
Produkterna vi arbetar med är upphandlade efter lagen om offentlig upphandling. De utgår från upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier, vilket innebär högt ställda krav som motsvarar lagar inom djurskydd och miljö.
Så arbetar vi på måltidsservice