Skolplikt - närvaro och frånvaro
Skolplikt
Barn som är bosatta i Sverige har rätt till utbildning. Barn som går i förskoleklass och i grundskolan har skolplikt och närvaroplikt i. Det innebär att barnet måste vara närvarande i den verksamhet som skolan anordnar om det inte finns giltiga skäl att vara borta. Det är vårdnadshavarna som har ansvar för att barnet kommer till skolan.
Skolplikten börjar höstterminen det år barnet fyller sex år. Då börjar de allra flesta barn förskoleklass. Skolplikten upphör vid vårterminens slut det tionde året efter det att eleven har börjat skolan. För de flesta elever är det när de har gått ut årskurs 9. Närvaroplikt gäller under hela grundskolan.
Frånvaro
Om en elev ofta är frånvarande eller borta från skolan under en längre period gör skolan en utredning för att ta reda på orsaken till frånvaron. Utredningen genomförs i samarbete med eleven, vårdnadshavaren, lärare eller mentor och elevhälsan.
För att minska frånvaron sätts stödinsatser och åtgärder in så tidigt som möjligt. Det är avgörande att skolan och hemmet har en god dialog och samarbetar för att förbättra elevens närvaro i skolan.
Om eleven inte trivs eller känner motvilja inför att gå till skolan är det viktigt att vårdnadshavaren tidigt informerar skolan. Sjukanmäl inte eleven utan kontakta istället skolan och beskriva situationen. Detta gör det lättare att identifiera orsaken till frånvaron och att kunna göra något för att förändra situationen.
Kortare resa utomlands
Vid en kortare resa utomland så ansöker ni om ledighet på skolan där eleven går. Rektorn på skolan gör en individuell bedömning av ansökan. Det är inte en självklarhet att ansökan beviljas.
Saker som kan påverka beslutet är till exempel:
- hur länge eleven ska vara borta
- hur frånvaron påverkar elevens skolgång
- om eleven kan ta igen missad undervisning
- anledningen till ledigheten
Längre utlandsvistelse
Om ni planerar att vistas i utlandet under en längre period ska det anmälas till skolan. En längre utlandsvistelse kan innebära att skolplikten upphör för ditt barn.
En längre vistelse utomlands ska styrkas med intyg eller liknande handlingar exempelvis:
- intyg gällande anställning för vårdnadshavare i utlandet
- bostadskontrakt för boende i utlandet
- intyg för elevens skolplacering i utlandet
En längre vistelse utomlands ska anmälas till Försäkringskassan, Försäkringskassan. Blir utlandsvistelsen längre än ett år ska detta även anmälas till Folkbokföringen, Skatteverket.
Kommunen beslutar om skolplikten upphör
Rektorn på elevens skola gör en helhetsbedömning utifrån längden på vistelsen utomlands. Om vistelsen är cirka sex månader eller längre kan den bedömas som varaktig. Rektor beslutar då om skolplikten upphör på grund av den varaktiga vistelsen utomlands.
Ni blir kontaktade av skolan med ett besked senast tre veckor efter att anmälan om längre vistelse utomlands inkommit.
Permanent flytt till utlandet
Om en elev flyttar utomlands permanent och inte längre är folkbokförd i Sverige så upphör skolplikten. Om eleven flyttar tillbaka till Sverige har eleven rätt till utbildning och skolplikt och närvaroplikt gäller. Eleven ska då åter skrivas in i skolan.