Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Internationella relationer

Provinformation

När: Läraren kommer att ta en första kontakt med dig efter att du ansökt om att få göra en prövning. Du kommer då att få exakta tider för de olika prövningstillfällena.

Var: Prov och laborationer utförs på plats på Komvux i Västervik, Östersjövägen 6.

Hur kan jag förbereda mig?

För att genomföra en prövning krävs engagemang och mycket jobb. Du ska ha skaffat dig kunskaperna innan prövoperioden och vara väl påläst på det aktuella ämnet.

Läs igenom kunskapskraven och det centrala innehållet för kursen via följande länk

Betygsättning och återkoppling

Vad grundas betyget på?

Betyget grundas på hela prövningen. Prövningen utgår från Skolverkets ämnesplan, centralt innehåll och kunskapskrav. Läs Skolverkets betygskriterier via följande länk.

Hur och när får jag återkoppling efter att prövningen genomförts?

Så fort som möjligt efter avslutad prövning ges information om betyget via e-post.

Prövningens delar

Ett skriftligt prov och två inlämningsuppgifter.

Prövningens innehåll

  • Olika aktörer, deras mål och medel samt hur dessa samspelar inom utrikes- och säkerhetspolitik. Den moderna nationalstatens utmaningar som en internationell aktör.
  • Olika teoretiska perspektiv på internationella relationer.
  • Världskrigens och efterkrigstidens betydelse för etableringen av internationella institutioner. Olika former av organiserat samarbete mellan länder och sambandet mellan detta samarbete och den politiska och ekonomiska utvecklingen.
  • Orsaker till och följder av samarbeten och konflikter.
  • Internationell rätt. Möjligheter och svårigheter med att säkerställa såväl staters som individers rättigheter och säkerhet. Grundläggande internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter och olika aktörers möjlighet till tillämpning.
  • Globaliseringens betydelse för individer, grupper och samhällen samt möjligheter och utmaningar för miljö och resursfördelning.
  • Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
  • Källkritisk granskning, tolkning och värdering av informationen från olika källor och medier i digital och annan form. Källhänvisning enligt vanliga system.
  • Muntlig och skriftlig presentation i olika former som är vanliga inom området, till exempel debatter, debattinlägg, vetenskapliga rapporter och essäer.

 

Sidan senast granskad den 3 december 2024