Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Så arbetar vi på måltidsservice

God mat för alla! På måltidsservice lagar och serverar vi variationsrika och näringsriktiga måltider – varje dag året runt.

Maten som vi lagar ska passa alla. Vi jobbar utifrån vår måltidspolicy som utgår från Livsmedelverkets rekommendationer och riktlinjer för kost i förskola, skola och äldreomsorg.

Måltidservice i siffror

  • Cirka 80 tillsvidareanställda med kockar, kostchef, områdeschefer och övrig administrationspersonal
  • Cirka 39 kök, varav 27 är tillagningskök där maten lagas från grunden
  • Cirka 7000 måltider lagas till förskola, skola och äldreomsorg varje dag
  • Ett specialkostkök lagar cirka 500 anpassade koster varje dag
  • En speceributik packar och levererar livsmedelsvaror till kommunala verksamheter
  • Två offentliga restauranger som bedrivs på våra särskilda boenden, en på Rosavilla och en på Nätet.

Upplägget på våra menyer

Målsättningen är att varje vecka servera minst:

  • En fiskrätt
  • En köttfärsrätt
  • Två-tre kött-, fågel- eller korvrätter
  • En vegetarisk maträtt. Den ska serveras som huvudalternativ minst två gånger på en sjuveckorsperiod.

I förskolan serveras minst tre sorters sallader med grönsaker efter säsong, men helst fler och gärna med baljväxter. I skolan serveras en säsongsanpassad salladsbuffé med minst fem olika sorter bestående av rotfrukter, grönsaker samt bönor och linser.

Hållbara måltider för alla

Vi på måltidsservice jobbar aktivt med hållbarhet, inte minst när det kommer till valet av råvaror. Här kommer några av våra klimatsmarta tips som vi följer när vi beställer mat, som alla kan inspireras av!

  • Minska mängden kött i våra recept. Ersätt köttet med bönor, linser och rotfrukter för att behålla närings- och proteinvärdet.
  • Servera matvete, havreris och quinoa för att minska användandet av det vita riset.
  • Jobba i största mån med svenska råvaror. Vi använder alltid kött, fågel, färs och korv från svenska gårdar. Alla våra mjölkprodukter är dessutom ekologiska, och all fisk vi serverar är MSC- eller ASC-märkt.

Vi mäter dessutom matsvinn och arbetar mycket med att återanvända råvaror på ett klimatsmart sätt. Det gör vi genom att exempelvis steka överbliven potatis till dagen efter, göra krutonger av torrt bröd, soppa av grytor, gratänger av överbliven pasta och sås.

Produkterna vi arbetar med är upphandlade efter lagen om offentlig upphandling. De utgår från upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier, vilket innebär högt ställda krav som motsvarar lagar inom djurskydd och miljö.

Sidan senast granskad den 19 november 2024