Vårdhundsförare
Inom kommunens äldreomsorg och omsorg om funktionsnedsatta arbetar vårdhundsteamen Anna och Anita tillsammans med hundarna Backi och Nira. Tillsammans med hundarna kan Anna och Anita bland annat lugna den som orolig och motivera och stimulera till aktivitet. Vårdhundsförarna tillsammans med sina hundar bidrar till en förhöjd livskvalitet hos brukarna. Anna och Anita tycker att de får möjlighet att jobba med det bästa av två världar, både människor och hundar.
- Med hjälp av Nira och Backi kan vi få kontakt med människor som vi annars har svårt att nå fram till. Hundarna är en fantastisk tillgång och får människor att känna sig behövda och värdefulla, berättar Anna, vårdhundsförare och samordnare på Solhems gruppbostad.
Anna har arbetat som vårdhundsförare sedan 2016 i Västerviks kommun. Innan arbetade hon som undersköterska i kommunen men valde sedan att vidareutbilda sig till vårdhundsförare. Eftersom hundarna bara får arbeta på halvtid så fyller hon upp sin heltidstjänst med att vara samordnare på en gruppbostad resterande tid.
- Många tror att det inte går att göra karriär eller vidareutvecklas inom omsorgen. Det tycker jag inte stämmer. Min och Backis resa är ett exempel på det. Under våren 2018 rekryterar vi dessutom ett till vårdhundsteam, säger Anna.
För att arbeta som vårdhundsförare krävs en utbildning från exempelvis Vårdhundskolan. I utbildningen kombineras teori och praktik för att vårdhundsteamet ska nå målet att bli ett certifierat vårdhundsteam. Innan ett team blir antagen till utbildningen så genomgår hunden ett lämplighetstest.
- Det är viktigt att hunden gillar människor, att den söker kontakt men samtidigt är lugn och trygg. Det underlättar om den gillar att leka och apportera då många övningar bygger på det. Det är de viktigaste egenskaperna. Storlek och ras spelar mindre roll, berättar Anna.
För att få besök av Nira eller Backi så krävs en remiss från sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut.
- Vårdhundarna förstärker den fysiska och psykiska träningen hos brukarna. Ibland kan engagemanget vara svagt för att delta men med en hund som apporterar in leksaker blir det en annan sak, berättar Anna.
Vårdhundsteamen jobbar med utvalda hundleksaker som ställer krav på motorik, koncentration och problemlösning. Det går åt mycket hundgodis. Och brukaren och hundens glädje går inte att ta miste på när de tillsammans lyckas lösa ett uppdrag.
- Arbetet är socialt, självständigt och flexibelt. Det gäller att alltid ha en plan B och kanske till och med C i fickan. Kanske regnar det och promenaden som du planerat måste ställas in eller så kanske brukaren inte orkar ta sig ur sängen just denna dag. Då gäller det att snabbt kunna ställa om och hitta på en ny aktivitet, berättar Anna. Det är både utmanande och något jag verkligen gillar med mitt jobb.
Är du också intresserad av att jobba inom omsorgen?