Vanliga frågor och svar om sommarjobb
Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om sommarjobb. Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss direkt om du inte hittar svar på din fråga här.
Vad händer efter att jag skickat in min ansökan?
Vi läser igenom din ansökan och om du uppfyller kraven för sommarjobbet så kontaktar vi dig och bokar tid för intervju.
Jag har ingen utbildning inom området, kan jag få jobb ändå?
Absolut! Du behöver inte ha någon specifik utbildning inom området, men det är ett plus om du har. Det vi kräver är att du är minst 18 år gammal.
Vad ska jag ha med mig till intervjun?
Om din ansökan är komplett, det vill säga innehåller CV, personligt brev och relevanta intyg/betyg så behöver du inte ha med dig något till intervjun. Om din ansökan däremot saknar dessa handlingar så uppskattar vi om du kan uppvisa dem under intervjun.
Vilka arbetstider gäller?
Du arbetar enligt schema vilket innebär att du jobbar dag, kväll, helg och i vissa fall natt.
Har jag möjlighet att arbeta enbart dagtid?
I annonsen står det vilka arbetstider som man behöver kunna arbeta. I regel behöver man kunna arbeta både dag/kväll/natt och helg. Vissa undantag kan finns inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsvariation.
Om jag har problem med ryggen, axlar eller handleder - är det aktuellt med ett vårdjobb för mig?
Att arbeta med vård och omsorg är både ett fysiskt och psykiskt krävande arbete. Om du har svåra fysiska problem rekommenderar vi inte detta yrke.
Hur är det att jobba inom hemtjänsten?
När du jobbar inom hemtjänsten hjälper du äldre personer som har behov av stöd och hjälp i sin vardag. Det är ett flexibelt och socialt jobb där du får vara med om många intressanta och spännande möten med olika människor. Som hemtjänstpersonal hjälper du till så att personen ska kunna leva ett självständigt liv och bo kvar hemma så länge som möjligt.
Det är individuellt vad hur ofta och vad personen behöver hjälp med. Det kan vara allt ifrån ett par gånger i månaden till flera gånger per dygn.
Vi inom hemtjänsten hjälper bland annat till med praktiska saker som att:
- komma ut på promenad
- vara sällskap och dricka en kopp kaffe tillsammans
- läsa tidningen
- hjälpa till med ärenden
- ordna måltider
- handla
- städa
- tvätta
- sköta personlig hygien genom till exempel hjälp att duscha
Inom hemtjänsten arbetar undersköterskor och vårdbiträden. Du har kollegor i din arbetsgrupp, men de flesta uppdragen utför du själv. Det innebär att du har stort eget ansvar och att du ofta får en nära relation med de äldre som du besöker.
På ett äldreboende, eller särskilt boende som det också kallas, bor äldre personer som inte längre klarar sig själva hemma. På ett boende hjälper du människor som har ett särskilt stort behov av service, vård och omsorg. Här arbetar personal dygnet runt. När du jobbar på ett äldreboende kan du få uppleva och dela både glädje och sorg med de boende. Det kan handla om både att vårda en person i livets slutskede eller trösta en vän till den som gått bort. En fin och viktig uppgift!
Vanliga arbetsuppgifter på ett äldreboende är:
- Vara sällskap
- Påminna om att ta mediciner
- Sköta personlig hygien
- Hjälpa till vid måltider
På äldreboende arbetar vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Du jobbar alltid tillsammans med ett gäng härliga kollegor och att ha en bra stämning kollegor emellan på arbetsplatsen är viktigt för oss.
Hur är det att arbeta på boende för personer med funktionsvariation?
På gruppbostad eller servicebostad bor personer med olika slags funktionsvariationer. De flesta har sin egen lägenhet, i anknytning till en gemensamhetslokal. Personerna du arbetar med kan vara barn, ungdomar, vuxna eller äldre med olika typer av funktionsvariationer, psykiska eller fysiska. Arbetet är utvecklande och kräver fantasi, empati och tålamod.
Du som arbetar här jobbar mycket med personlig utveckling, att stärka självkänslan hos de boende och värna om deras personliga integritet.
Vilka arbetsuppgifter du har beror på den enskildes behov och önskemål. Det kan till exempel handla om:
- Vara ett stöd till den som har svårt att prata och göra sig förstådd.
- Uppmuntra, motivera och ge förutsättningar för personen att lyckas med olika saker som den kanske inte trodde den klarade.
- Vara en trygg kompis.
- Vara en trygghet i personens vardag och stötta den enskilde utefter behov. Det kan vara att följa med på fritidsaktiviteter, handla, följa med på läkarbesök, sköta sitt hem och sin personliga hygien.
På gruppbostad/servicebostad arbetar stödassistenter och stödpedagoger.
Kan jag välja vilken period av sommaren som jag vill jobba?
Absolut kan man kan lämna önskemål om en viss period. Vi kan dock inte garantera något. I vissa fall kanske verksamheten bara behöver förstärkning just den perioden du kan arbeta.