Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 21 november, 11:00

Varning för halka

Det är halt ute! Vi påminner om att ta det försiktigt när ni går, cyklar eller kör. Vi arbetar för fullt med halkbekämpning, både med salt och vid behov bergkross, för att hålla vägar och gångbanor säkra. Ta hand om dig! Varning för halka

Bekämpa klimatförändringen

Ett förändrat klimat innebär ett ökat hot mot både välfärd, samhälle och miljö. Målet innebär att vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser. Den globala temperaturökningen ska under 2 grader helst max 1,5 grad. 

Agenda 2030-mål 13 Bekämpa klimatförändringarna

Den snabba förändring av klimatet som nu pågår, ligger bortom de naturliga variationerna och är till stor del orsakad av mänskliga utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Fossila bränslen är den största källan till utsläppen av växthusgaser. De globala utsläppen behöver på sikt minska till noll för att begränsa klimatförändringarnas omfattning. Om det ska klaras behövs både samhällsförändringar och teknikutveckling. Stärkta ambitioner i klimatsamarbetet globalt och inom EU krävs, liksom skärpta nationella styrmedel. 

I Energi- och klimatstrategin visas hur kommun­koncernens framtida energiförsörjning kan baseras på fossilbränslefria och energieffektiva lösningar, samt vara säker och trygg. Kommun­koncernen ska gå från fossil energi till förnybar sådan och stimulera till produktion av förnybar energi. Inga fossila bränslen ska användas till uppvärmning och samhällsbetalda resor ska göras med fossilbränslefria fordon.

Kommunen och de kommunala bolagen ska också vara inspiratörer och fungera som goda exempel för invånare och företag i det viktiga energi- och klimatarbetet. 

Energi- och klimatstrategin är indelad i fem målområden:

  • Minskade utsläpp av växthusgaser
  • Ökad energieffektivisering
  • Trygg och säker energiförsörjning
  • Ökad lokal produktion av förnybar energi
  • Anpassning till ett förändrat klimat
Sidan senast granskad den 25 juni 2024