Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 21 november, 11:00

Varning för halka

Det är halt ute! Vi påminner om att ta det försiktigt när ni går, cyklar eller kör. Vi arbetar för fullt med halkbekämpning, både med salt och vid behov bergkross, för att hålla vägar och gångbanor säkra. Ta hand om dig! Varning för halka

Ekosystem och biologisk mångfald

Målet innebär bland annat att skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, hejda markförstöringen samt förlusten av biologisk mångfald.

Agenda 2030-mål 15 Ekosystem och biologisk mångfald

Med biologisk mångfald menas variationen bland levande organismer i alla miljöer och de ekologiska sambanden som finns mellan organismerna. För det stora flertalet arter och ekosystem är hotbilden kopplad till mänskliga aktiviteter; i de flesta fall förändringar i arternas livsmiljö.  För att bevara den biologiska mångfalden behövs stor hänsyn och insiktsfull planering när olika naturresurser nyttjas. 

Västerviks kommun har en rik och varierad natur. Näst efter Gotland är det den till ytan största i södra Sverige. Landskapet är kuperat och omväxlande. Här finns allt från karg utskärgård till vindlande sjösystem i skogs- och jordbruksbygd. De många soltimmarna skapar unika förutsättningar för många insekter. I kommunen finns även gott om gamla och grova ekar. En stor mängd insekter är knutna just till ekar. Många av dessa är sällsynta.

I flera av dessa områden som Västerviks kommun själva äger, jobbar kommunen aktivt med bevarandet och utvecklandet av de naturvärden som finns. Under 2022 beslöt kommunfullmäktige att avsätta Tändsticksberget som kommunens andra kommunala naturreservat. Sedan 1995 finns Gränsö naturreservat 

Sidan senast granskad den 25 juni 2024