Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 21 november, 11:00

Varning för halka

Det är halt ute! Vi påminner om att ta det försiktigt när ni går, cyklar eller kör. Vi arbetar för fullt med halkbekämpning, både med salt och vid behov bergkross, för att hålla vägar och gångbanor säkra. Ta hand om dig! Varning för halka

Dynestad - Näringsämnen i kretslopp

Det är betydligt lättare och mer kostnadseffektivt att fånga näringen genom åtgärder på åkermarken än när den kommit ut i havet. Men det behövs även insatser för att ta upp de näringsämnen som inte kan fångas på land.

Bottenvattnet i Dynestadviken, den innersta delen av Gamlebyviken, har extremt höga koncentrationer av kväve och fosfor. I ytvattnet är syrehalterna höga, medan de djupare delarna är helt syrefria. I ett pågående projekt, delvis finansierat av Västervik Miljö & Energi AB (VMEAB) och i samverkan med Sveriges Lantbruksuniversitet pumpas bottenvattnet upp och används som gödselmedel för bevattning av omgivande åkrar.

Målet är att rehabilitera viken och samtidigt minska användningen av konstgödning. Vi förväntar oss en ökad syrehalt i bottenvattnet och en minskning av näringsinnehållet i vattnet. 

Genomförda åtgärder

Restaureringsarbetet innebär att näringsrikt bottenvatten från Dynestadsjön pumpas upp och återcirkuleras till angränsande jordbruksmarker. Pumpningen innebär att syrerikt ytvatten strömmar ned till de syrefria och döda bottnarna. Genom bevattningen skapas ett kretslopp där man delvis ersätter konstgödsel med den växtnäring som finns i vattnet.

Totalt har 180 000 m3 näringsrikt vatten pumpats upp under perioden 2018-2020. 3 670 kg kväve och 367 kg fosfor har återförts som gödning till grödor på åkermarken vid de närliggande gårdarna Valstad, Nygård och Dvärgstad.

Resultat
De analyser som genomförts visar att syrehalterna i Dynestadsjöns bottenvatten har ökat, och att näringsläckaget till Gamlebyviken har minskat. Samtidigt har kunskapen om hur bevattning med bräckt vatten kan påverka skörd och markens långsiktiga bördighet ökat.

Syrehalten i sjön har mätts under 5 år, år 2016 till 2020. Tidigare har syrehalterna legat mellan 0 till 3 mg/1 nedanför 3 meters djup. Förbättringar har observeras under åren 2019 och 2020. I slutet på år 2020 var syrehalten över 3 mg/I ned till 9 meters djup. 

Sidan senast granskad den 22 november 2022