WaterMan
WaterMan - Samverkan för klimatanpassning och återanvändning av vatten runt Östersjön
WaterMan (WaterManagement) ska ta fram konkreta metoder för att cirkulera och återanvända vatten under perioder av överskott på vatten till perioder då det råder vattenbrist. Kunskapsuppbyggnad och internationellt samarbete är viktiga delar av projektet som handlar om att arbeta fram arbetssätt som som kan ge en långsiktigt hållbar vattenförsörjning i länderna runt Östersjön.
För Västerviks del handlar det om att utveckla återanvändning av dagvatten. Cirkulering av dagvatten från befintlig multidamm i Gamleby kommer utvecklas och liknande system byggs upp i Västervik. Dagvatten kommer kunna hämtas från tappunkter så att dagvatten kan nyttjas för bevattning av kommunens nyplanterade träd och planteringar. I samarbete med Bostadsbolaget utvecklas användningen (pilotanläggning i Gamleby) av regnvatten för toalettspolning och bevattningsdamm utreds vid Tjustvallen där vatten skulle kunna nyttjas för bevattning men också för att göra is.
I Västervik och samarbetsorterna bland annat Kalmar arbetas också en planer för återanvändning av vatten fram.
Västerviks kommun är genom Enheten för samhällsbyggnad projektpartner och får ett bidrag på ca 3,5 miljoner kronor. WaterMan har en total budget på 45 miljoner konor med 80 procents bidragsandel. Projektet ska pågå under 3 år och startade i början av 2023.WaterMan finansieras av EU:s Östersjöprogram (Interreg Baltic Sea Region) och samordnas av Region Kalmar län. 16 partners i sju länder runt Östersjön medverkar; Sverige, Tyskland, Polen, Lettland, Litauen, Estland och Danmark. Två av projektets fem pilotområden ligger i Kalmar län (Västervik och Kalmar).