WaterDrive
WaterDrive är ett internationellt samverkansprojekt kring Östersjön var att stärka det lokala åtgärdsarbetet för att minska övergödning av ytvatten i jordbruksintensiva områden i Östersjöregionen samt att bidra till utformningen av kostnadseffektivare åtgärdsprogram och styrmedel i ett förändrat klimat.
Projektet har genomförts i Polen, Litauen, Lettland, Estland, Finland, Danmark samt Sverige. Västervik är den enda svenska kommunala partnern i projektet. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samordnar projektet (Leadpartner).
Västerviks arbetssätt för att få till vattenmiljöåtgärder och klimatanpassning i lantbruket har spridits och utvecklats. Arbetssättet med nära samarbete med markägare och lantbrukare i fokusområden med hög näringsbelastning för att genomföra åtgärder och gemensamma aktiviteter.
I WaterDrive har även ingått att utveckla nya metoder och processer för fysisk planering i gränsområdet mellan stad och land. Som en del av projekt WaterDrive har en workshop genomförts för berörda politiker och tjänstepersoner. Resultatet har sammanställts i en rapport. ”Spatial Planning in Agricultural Landscapes – Methods and Processes” Flera interna möten har hållits för att informera kommunpolitikerna om projektet genom nätverket Tema Vatten.
Översvämningar i samband med kraftigt regn eller snabb snösmältning är för närvarande ett problem inom jordbruket. Klimatförändringar kommer att öka översvämningsfrekvensen. GIS -analyser behövs så att låga punkter kan identifiera särskilt utsatta områden. Ett digitalt höjdsystem har anskaffats som en del av projektet.