Om Örserumsviken
Örserumsviken är en vik av Östersjön. Den ligger omedelbart söder om Västerviks tätort. Vikens yta är cirka 40 hektar.
Örserumsviken omnämns första gången år 1433. Då skrev Erik av Pommern det privilegiebrev som officiellt grundade staden Västervik på dess nuvarande plats. Kungen gav den nya staden marken från tre "öde torpaställen" för att "uppröja åker och äng" samt som allmänning för "fägång, skog och fiskevatten", tillsammans med slottet Stäkeholm. Dock gjordes ett uttryckligt undantag i privilegierna. En vik, "Örsrumsuijk", skulle höra enskilt till slottet Stäkeholm. Säkert berodde detta på att den fiskrika Örserumsviken garanterade slottets behov av fisk.
Namnet Örserum anses vara bildat av ett äldre ord för sand eller grus - "ör" - och av ordet "rum", som betyder avröjd plats. Jorden kring viken är också ganska rik på sand och grus.
Viken gränsar mot norr till Solbergsudde. Denna udde är, tillsammans med Lysingsbadet och Korpaholmarna utanför vikens mynning, ett välbesökt område för rekreation. Sydost om viken finns Hornslandet med en bebyggelse av främst fritidshus. Utanför vikens mynning vidtar Tjust skärgård. Denna är av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Campingplatsen Lysingsbadet ligger några kilometer norr om viken. Den femstjärniga campingen är en av Nordens största. Förutom bad finns här fiske, båtliv, golfbana, stugby och skärgårdsöar.
Vid vikens inre strand ligger det före detta Westerviks Pappersbruk. Bruket drevs här mellan åren 1915 och 1980. Här tillverkades papper och papp med returpapper. Verksamheten har inneburit utsläpp av stora mängder fibrer förorenade av PCB och kvicksilver.