Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Pressmeddelande: Magsjukeutbrott på Vapengränds äldreboende

2016-07-22

Under den gångna veckan har ett större magsjukeutbrott drabbat Vapengränds äldreboende. Både boende och personal har insjuknat och ett trettiotal personer har drabbats. De flesta är redan återställda.

- Sedan i torsdags eftermiddag vet vi vilken mikroorganism som orsakat utbrottet. Det är ett av de vanligaste kräksjukevirusen, Norovirus som är en undergrupp till Calicivirus, säger Monia Ålstam, medicinskt ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen. Det är bekräftat genom provtagningar av de som varit sjuka.

Utbrottskällan har inte gått att klarlägga, vilket är vanligt i fall som detta. Det troliga förloppet är att en person fört med sig viruset in på boendet och att smittan sedan spridit sig. Det räcker med 10 viruspartiklar för att någon ska bli smittad vilket gör det besvärligt att förhindra smittspridning, särskilt där många bor tillsammans.

- De åtgärder som satts in ser ut att ha gjort verkan då få insjuknat senaste dygnen. Personalen hanterar situationen mycket professionellt och gör allt de kan för att förhindra smittspridning, säger Gunilla Öhrling, tillförordnad socialchef.

För mer information, vänligen kontakta

Gunilla Öhrling
T.f. socialchef, Västerviks kommun
0490-25 52 90

Monia Ålstam
Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Västerviks kommun
0490-25 52 46

Information om Norovirus

Norovirus, även kallat vinterkräksjukan är ett virus som orsakar magsjukeutbrott. Det förekommer främst i november till april men även i mindre utsträckning under övriga året.

Smittspridning sker via kontakt med smittade personer, förorenat vatten eller livsmedel och är väldigt smittsamt. Inkubationstiden är 12-48 timmar men stora variationer kan förekomma och akuta symtomen varar normalt i 12-72 timmar. För att fastställa virusförekomst vid större utbrott tas avföringsprover från personer med symtom.

Symtomen är kräkning, diarré, buksmärtor, huvudvärk, feber och yrsel. Allra viktigaste åtgärden för att förhindra smittspridning är att tvätta händerna med flytande tvål och vatten efter toalettbesök och före kontakt med livsmedel.

Källa: Smittskydd och Vårdhygien, Landstinget i Kalmar län.

Sidan senast granskad den 22 juli 2016