Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Demens

Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador. När du får en demenssjukdom kan både du och dina anhöriga få stöd och hjälp.

Demens är ett samlingsnamn för olika sjukdomar och skador som kan drabba hjärnans funktioner. Det räknas till en folksjukdom och risken att drabbas ökar med åldern. Här är några tidiga tecken som kan tyda på demenssjukdom:

  • Att ha svårt att klara sådant som man normalt klarar, som att koka kaffe eller laga mat.
  • Att inte kunna orientera sig i en ny miljö.
  • Att inte hitta hem.
  • Personlighetsförändring och humörförändring.
  • Svårt att ta initiativ.
  • Att fråga om eller upprepa samma sak igen och igen.
  • Att blanda ihop ord, så att köttbulle istället blir jordgubbe.

Stöd till dig med demenssjukdom och dig som är anhörig

Det är oftast en långsam process att bli sjuk i en demenssjukdom. Många som får diagnosen tidigt kan leva ett aktivt liv länge till. Du och din närstående kommer ofta att kunna fortsätta att göra det ni tycker om, även om det inte blir exakt på samma sätt som förut. Även om det är omskakande precis när diagnosen ställs, brukar man efter en tid hitta en vardag även med sjukdomen.

Som närstående till en person med demens har du en viktig roll. Men du måste också ta hand om dig själv för att orka. Livet blir annorlunda och du har rätt till eget stöd.

Insatser från kommunen

Dagverksamhet för personer som har en demenssjukdom

På våra öppna dagverksamheter erbjuder vi möjligheter till gemenskap även när minnet sviker. Hit är alla välkomna, särskilt du som har en demenssjukdom. Många studier talar för att sociala kontakter, mental stimulering och fysisk aktivitet har positiva effekter för dig som har en demenssjukdom. Du som är anhörig kan under tiden passa på att vila eller göra något annat med gott samvete.

Läs mer om våra dagverksamheter här

Avlösarservice

Avlösarservice och avlösning i hemmet är till för att du som anhörig som lever tillsammans med en person med demenssjukdom eller som vårdar en närstående ska få möjlighet att koppla av, kunna genomföra aktiviteter och ha kvar dina egna sociala kontakter.

Läs mer om avlösarservice här

Växelboende och avlastningsplats

På ett växelboende får din närstående växla mellan att bo i ert hem och på ett särskilt boende. Det gör att det blir perioder av vila för dig. På så sätt kan din närstående bo kvar i ert hem längre. Du kan också boka en plats på kommunens korttidsenhet Annagården för att få vila vid enstaka tillfällen. Det kallas avlastningsplats.

Läs mer om växelboende och avlastningsplats här

Demensboende

På de flesta av kommunens särskilda boenden för äldre finns platser för personer som har en demenssjukdom. På ett särskilt boende finns det personal som kan ge dig stöd dygnet runt.

Läs mer om demensboenden här

Anhörigstöd och anhörigvårdsbidrag

Du som är anhörig och vårdar en närstående i hemmet gör en viktig insats. Den kan ge både glädje och mening. Men du kan också känna oro och trötthet. Därför erbjuder vi stöd till dig som anhörig. Du kan även få ett ekonomiskt bidrag för den insats du gör för din närstående.

Läs mer om anhörigstöd och anhörigvårdsbidrag för äldre här

Kontakta handläggaren på utredningsenheten om du vill ansöka eller fråga om insatser från kommunen.

Så ansöker du om hjälp

Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du eller en närstående har symtom som kan bero på demens. Det är bra att söka hjälp tidigt. Läkaren gör en medicinsk utredning av orsaken till dina problem så att du kan få rätt behandling.

Kontakta handläggaren på utredningsenheten om du vill ansöka eller fråga om insatser från kommunen.

Sidan senast granskad den 5 augusti 2024