Hedersrelaterat våld
Om du är utsatt för våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld har du rätt till stöd och hjälp, både på kort och lång sikt. Om du befinner dig i en akut situation där du är direkt hotad eller utsätts för våld ska du kontakta 112.
Socialtjänsten; råd och stöd, telefon 010-355 51 26.
Socialtjänsten; brådskande ärenden, telefon 010-355 50 22 eller 010-355 50 52.
När du befinner dig i en akut situation kontakta 112. Polisens nummer för icke akuta ärenden är 114 14.
Linnamottagningen erbjuder samtalsstöd till utsatta, telefon 08-728 0055. För ungdomar, anonymt och gratis, telefon 020-40 70 40.
Misstänker du att ett barn är utsatt för hedersförtryck kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten.
Västerviks kommun - Misstanke om barn som far illa
Webbplatsen Hedersförtryck har mer information om hedersrelaterat våld och förtryck, de har också en stödtelefon för yrkesverksamma som möter hedersproblematik i arbetet. Telefon 010-223 57 60.
Hedersförtryck
Är du orolig för att du eller någon du känner ska bli bortgift eller kvarhållen utomlands mot sin vilja, då kan du ta kontakt med polis eller socialtjänst. Du kan även kontakta Utrikesdepartementets telefonjour som är öppen dygnet runt på 08-405 50 05. Besök departementets webbplats för information om familjerelaterad brottslighet samt kontaktuppgifter till Sveriges ambassader och konsulat.
Vad är hedersrelaterat våld?
Hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig olika uttryck. Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan, som inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen eller som inte får välja sina vänner. Det kan också röra sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan, eller om unga kvinnor och män som inte får ha kärleksrelationer och sexuella relationer. Vidare kan det handla om unga personer som förmås eller tvingas att gifta sig mot sin egen vilja med någon som familjen eller släkten valt ut.
De som bryter mot familjens normer och värderingar riskerar att bli bestraffade. De kan bli utfrysta, hotade och misshandlade. För en del medför ett ställningstagande mot familjens normer och värderingar så stora risker att de måste lämna sina familjer och i vissa fall helt och hållet bryta med dem.
Det hedersrelaterade våldet och förtrycket kännetecknas bland annat av att det oftast är kollektivt utövat eller sanktionerat, att kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central och att valet av partner inte är individens eget val utan en angelägenhet för familjen eller hela släkten. Våldet och förtrycket drabbar såväl flickor och kvinnor som pojkar och män och både män och kvinnor kan vara förövare. Ibland är en och samma person både utsatt och förövare, detta gäller inte minst pojkar och unga män. Hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig olika uttryck beroende på kulturella föreställningar och religion men är inte kopplat till någon specifik kultur eller religion. Källa: hedersfortryck.se, regeringen.se
Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. FNs deklaration om mänskliga rättigheter.