Vad gäller vid eldning?
Att elda utomhus är normalt sett olämpligt ur miljösynpunkt. Trädgårdsavfall ska i första hand läggas i den egna komposten, eller lämnas till kommunens återvinningsanläggningar. Om det är torrt i skog och mark så kan räddningstjänsten i kommunen utforma eldningsförbud.
Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda, grilla och bränna fasta bränslen i naturen. Det är dock fortfarande tillåtet att grilla på egen tomt och på fasta grillplatser. Det är även tillåtet att använda friluftskök som drivs av gas eller vätska.
När brandrisken är hög i skog och mark kan kommunen fatta beslut om eldningsförbud. Beslutet fattas utifrån prognosunderlag från SMHI.
Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att grilla och elda fasta bränslen (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) i naturen.
Det är trots eldningsförbudet tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är även tillåtet att grilla och elda på fasta grillplatser på allmän plats och att laga mat med friluftskök som drivs av gas eller vätska. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material och med en bred markyta med grus eller liknande runt grillplatsen.
Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.
Mellan den 1 maj och den 30 september råder ett generellt eldningsförbud i Västerviks kommun så då är det förbjudet att elda i områden som är detaljplanerade, har områdesbestämmelser eller ligger i sammanhållen bebyggelse.
Detta beslutades 2012 av kommunstyrelsen och är en del av Västerviks kommuns "lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö", som ligger under relaterade dokument i högerspalten.
Vid eldning behöver du alltid tänka på följande:
För att undvika onödiga larm och att brand ska sprida sig får du inte lämna elden obevakad.
- Du får inte elda om det blåser stark vind, eller efter att det blivit mörkt.
- Brandrisken varierar och det kan vara eldningsförbud.
- Du ska ta reda på vilken prognos för brandrisk som gäller när du ska elda. Appen BRANDRISK Ute är en mobil applikation som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play.
- Tänk på att alltid ha släckutrustning till hands. Kom ihåg att hålla avstånd till hus med mera.
- Tänk på hur röken går, så den inte orsakar olyckor i trafiken eller andra olyckor.
Du har eget ansvar för din eventuella eldning. Du behöver inte informera räddningstjänsten om en kommande eldning och vid larm till räddningstjänsten kommer vi alltid åka till brandplatsen.
Vid brand eller annan olycka som du inte kan hantera själv ska du alltid ringa 112.