Bakterien Legionella funnen på korttidsboendet Annagården i Västervik, insatser påbörjade
Under förra veckan har den bakteriella sjukdomen legionella upptäckts hos en boende på Västervik kommuns korttidsboende Annagården och man misstänker att smittan kommit från boendet. Sjukdomen sprids vanligen via vattenledningar och test visade att det fanns förhöjda värden av bakterien i en av boendets duschar. Insatser för att säkerställa att bakterien inte fortsätter att spridas via korttidsboendets vattensystem inleddes omgående.
Socialförvaltningen i Västerviks kommun har informerat boende, anhöriga och medarbetare om händelsen och även vidtagit åtgärder.
Exempelvis har vi fattat beslut om att verkställa korttidsboende för brukare på andra särskilda boenden i kommunen tills vi får alla testsvar och de visar att legionellabakterien inte finns kvar. Vi har också informerat berörda brukare och anhöriga som själva får välja att avvakta med växelvård, säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Västerviks kommuns socialförvaltning.
Samarbete pågår mellan socialförvaltningen, Västervik kommuns miljökontor, fastighetsägaren Bostadsbolaget, Region Kalmar läns vårdhygien och smittskydd.
Vår uppgift i ett sådant här läge är att hitta smittkällan och se till att det vidtas åtgärder för att eliminera den. När det gäller legionella är det framförallt varmvatten som står i fokus, säger Lars Kåremyr, miljöchef på Miljö- och byggnadskontoret i Västerviks kommun. Han fortsätter:
När vi fick kännedom om den misstänkta smittan provtog vi direkt samtliga duschar och två handfat på boendet. Svaren har nu kommit och det har bara hittats legionella i ett prov från en dusch. Vi har också tagit några uppföljande prover i början på den här veckan efter fastighetsägarens saneringsåtgärder, de provsvaren har vi inte fått än.
Det faktum att det hittills bara har hittats legionella i en av boendets alla duschar tyder i bästa fall på att problemet kan vara ganska lätt att åtgärda med renspolning och byte av slangar och munstycken, men nu fortsätter alltså arbetet med att säkerställa att det inte kvarstår någon legionella någonstans i varmvattensystemet på Annagården.
I det arbetet har miljökontoret, tillsammans med fastighetsägaren Västerviks Bostads AB, gått igenom lokalerna för att kontrollera om det kan finnas andra källor till legionella, men några sådana hittades inte.
Vi har löpande haft kontakt med verksamheten, fastighetsägaren och regionens smittskyddsenhet. Samarbetet har fungerat bra och alla har agerat fort eftersom det är en känslig verksamhet, säger Lars Kåremyr avslutande.
Även fastighetsägaren har agerat snabbt i frågan:
Efter information från verksamheten att det var misstänkt legionella byttes samtliga duschmunstycken och tillhörande slangar ut nästkommande dag, säger Mattias Pettersson, förvaltare och avdelningschef på Västerviks Bostads AB, Bostadsbolaget. Han berättar vidare:
Direkt i samband med informationen om eventuell legionella kontrollerade vi inkommande varmvattentemperatur, som visade 55 grader och VVC:n (returtemperaturen) visade 50.4 grader, vilket är enligt rekommendation. Hetvattenspolning med 70-gradigt vatten utfördes 21 mars i alla tappställen på hela Annagården och uppföljande mätningar gjordes 24 mars av Miljö- och byggnadskontoret.
Socialförvaltningen kommer att återkomma med mer information när resultat av uppföljande provtagning har kommit.
Fakta legionella
Legionellasmitta är en bakteriell sjukdom som endast sprids som aerosol – små luftburna vattendroppar – från exempelvis en dusch som man kan smittas av om man andas in. Skjukdomen drabbar och är i första hand allvarlig för infektionskänsliga personer. Att tvätta sig eller dricka vattnet medför inga risker. Sjukdomen smittar inte heller mellan personer.