Dialoger om Översiktsplan 2050 - allas chans att påverka vår framtid i kommunen
Nu är det dags för kommunens invånare att vara med och påverka hur Västerviks kommun ska utvecklas under de närmaste 25 åren. Under parollen ”Framtiden börjar här!” inleder Västerviks kommun arbetet med att ta fram en ny översiktsplan. Det handlar om kommunens övergripande planering för bland annat infrastruktur, service och bostäder. Och det kommer att finnas mycket goda möjligheter för alla att göra sin röst hörd när Översiktsplan 2050 ska tas fram.
Översiktsplanarbetet genomförs i huvudsak av samhällsbyggnadsenheten på Västerviks kommun. Direktiven för arbetet kommer efter beslut i kommunstyrelsen från en styrgrupp med folkvalda politiker. Arbetet kommer att ske i dialog med många olika målgrupper, både internt inom kommunen men även bland invånare, företagare och föreningsaktiva. Målet är att en färdig översiktsplan ska kunna antas av kommunfullmäktige senast 2028.
Det är viktigt att vår kommun har en aktuell, genomtänkt och lokalt förankrad översiktsplan. Det skapar exempelvis förutsättningar för näringsliv, fritidsaktiviteter och kulturverksamheter att utvecklas, plus möjlighet att tillgodose behov av framtida bostäder och viktiga grönområden, säger Harald Hjalmarsson, M, kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun. Han fortsätter:
När vi har fått in idéer, åsikter och förslag från alla grupper börjar arbetet med att väga olika intressen mot varandra och skapa en plan som samverkar med kommunens vision. Under hela arbetsprocessen kommer även vi ansvariga politiker att vara med och göra skarpa avvägningar och fatta viktiga inriktningsbeslut.
Översiktsplanering kan sägas pågå ständigt i en kommun – med anpassningar till samhällsutveckling, nya lagar och andra förändringar. Senast kommunen tog fram en översiktsplan var för ungefär tio år sedan, då den nu gällande ÖP2025 beslutades. Nu är det alltså dags för en helt ny.
Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att hjälpa oss att träffa så rätt som möjligt med den här översiktsplanen genom att komma på någon av våra dialogträffar under nästa år, säger Maria Bolin, planarkitekt och projektledare för översiktsplanarbetet med ÖP2050 på Västerviks kommun. Hon avslutar:
Vi har valt att ha dialog i olika delar av kommunen; tätorter, kust/skärgård och landsbygd, samt för olika målgrupper och intressen för att komma så nära så många i Västerviks kommun som det bara går. Vår översiktsplan blir inte bättre än den input planen får i dialogskedet, så det är viktigt att delta om du vill påverka det som vi kallar för Framtiden börjar här!
Du kan läsa allt om Västerviks kommuns nya arbete med Översiktsplan 2050 här:
www.vastervik.se/framtiden
Fakta dialogmöten
Det är ett digert program med dialogplatser och -målgrupper som kommer att få besök från kommunens dialogteam under ungefär tre månader i början av 2025:
- 4 februari – äldrefrågor, klockan 09-12, plats meddelas senare
- 5 februari – Ankarsrum, klockan 18-21, Folkets hus, Ankarsrum
- 11 februari – Gamleby, klockan 18-21, aulan Folkhögskolan, Gamleby
- 12 februari – social hållbarhet, klockan 10-12, plats meddelas senare
- 13 februari – Överum, klockan 18-21, Vallonen, Överum
- 25 februari – kust/skärgård, klockan 18-21, Gästgiveriet, Blankaholm
- 27 februari – landsbygd, klockan 18-21, Blackstad bygdegård
- 5 mars – Gunnebo, klockan 18-21, Folkets hus, Gunnebo
- 11 mars – näringsliv, klockan 16-19, plats meddelas senare
- 13 mars – turism, klockan 16-18, plats meddelas senare
- 19 mars – rekreation/fritid, klockan 18-21, Ludvigsborgsskolans aula, Västervik
- 25 mars – Hjorted och Totebo, klockan 16-19, plats meddelas senare
- 1 april – kultur, klockan 18-21, Bryggaren, Västervik
- 2 april – Loftahammar och Edsbruk, klockan 16-19, plats meddelas senare
För två målgrupper kommer ytterligare dialoger att hållas under hösten 2025: Barn och unga, samt markägare.