Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Digital skärm ökade livskvaliteten för äldre i Västerviks kommun

2024-11-14

Campus Västervik har nyligen avslutat ett utvecklingsprojekt som undersökt hur äldre personers livskvalitet kan förbättras genom digital kommunikation. En ny rapport beskriver effekterna av projektet, som har givit äldre personer möjlighet till daglig kontakt med familj, vänner och vårdgivare via en specialanpassad digital skärm.

I rapporten beskriver Campus Västervik arbetet och effekterna av utvecklingsprojektet ”Vad händer idag?”.  Under ett år har projektet haft en digital skärm, kallad KOMP, installerad hos 18 äldre personer i Västerviks kommun. Skärmen är designad speciellt för äldre användare utan digital kompetens. Den är relativt stor och har endast en knapp och en tillhörande app. Via appen kan närstående personer eller vårdgivare ringa videosamtal, skicka bilder och meddelanden till den äldre personen.

Mycket värdefullt

Rapporten visar att insatserna har möjliggjort daglig kontakt mellan äldre och deras anhöriga på ett sätt som har upplevts som mycket värdefullt för deltagarna. Särskilt för de äldre som hade ett aktivt socialt nätverk. Samtidigt visade sig verktyget vara mindre effektivt för personer som redan hade svagare sociala nätverk. Det behöver finnas närstående som faktiskt tar kontakt.  

Vi har velat se om det här verktyget kan bidra till ökad social kontakt för äldre och samtidigt öka livskvaliteten och motverka ensamhet. Nu kan vi se att för vissa av våra deltagare har KOMP-skärmen blivit det viktigaste inslaget i deras sociala liv och det är fantastiskt. Men det är viktigt att komma ihåg att äldre inte är en homogen grupp. Olika lösningar krävs för olika personer. För en del personer passar inte den här skärmen, säger projektledare Michaela Ericsson på Campus Västervik.

Flera lärdomar

Projektet stötte på en del utmaningar, bland annat tidskrävande installation och support.

En lärdom har varit att avsätta mer resurser till installationen och jobba mer med hur vi kommunicerar med deltagarna kring projektets syfte. En annan lärdom är vikten av att noga överväga vilka äldre som kan ha störst nytta av den här typen av teknik. Det bästa har varit att ta del av upplevelserna från deltagarna. En 97-åring beskrev att den ”gjorde livet roligare att leva”, berättar biträdande projektledare Klara Björkum.

Rapporten innehåller ett flertal utlåtande från deltagarna. En person uttrycker att skärmen är ”Det bästa som har hänt mig. Jag har fått ett helt annat liv”. Samtidigt säger en annan person: ”Behövde den inte över huvud taget. Ingen som ringde.” Vilken pekar mot den slutsatsen som projektet har dragit kring att arbetet med att motverka ensamhet hos äldre kräver individanpassade lösningar.

Mer om rapporten

Utvecklingsprojektet har genomförts av Campus Västerviks forskningsmiljö och finansierats av Familjen Kamprads stiftelse. Arbetet, tidigare forskning på området och projektets effekter och slutsatser beskrivs i rapporten ”Vad händer idag? Om hur äldre på landsbygden ges möjlighet till daglig visuell kontakt med familj, vänner och vårdgivare, genom användning av ny teknik”. Rapporten avslutas med en framåtblick på hur digital teknik kan fortsätta att bidra till ett rikt socialt liv för äldre.

Läs rapporten "Vad händer idag"

Läs mer i Kunskapsbanken

Sidan senast granskad den 14 november 2024