Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Kommunen startar stödgrupp för hbtqi+personer

2024-09-06

I samband med Southeast Pride 7-21 september öppnar kommunen dörrarna för en stödgrupp riktad för hbtqi+personer i Västerviks kommun. Den 10 och 12 september håller man först öppet hus där man kan vara med och forma höstens aktiviteter. 

 Initiativtagare är Mia Sjölander, socionom på Socialförvaltningen som ser att behovet växer i kommunen:

- De senaste 10-15 åren har det hänt mycket för hbtqi+personer, säger Mia Sjölander. Sexuell läggning har lagts till i diskrimineringslagen, hotlagstiftning har tillsats, partnerskap har gått till giftermål med samma rättigheter som heterosexuella mm. Detta är bra men mycket återstår och framförallt är det en fråga om kunskap och attitydförändringar.

- Våra normer talar ännu inte om en övergripande inkludering av hbtqi+personer och speciellt vad gäller transpersoner. Vi kan se att 12% av alla hatbrott är hbtqi+relaterade vilket talar sitt tydliga språk, säger Mia Sjölander

Efter öppet hus kommer stödgruppen att starta med träffar en gång i veckan på Knutpunkten vid Edholmsgatan.

- Tanken är att ha en öppen och trygg mötesplats där man under avslappnade former kan fika och diskutera frågor som angår oss och dela med oss av våra erfarenheter, Säger Mia Sjölander.

- Ett förslag är att vi har 10 teman som rullar på under hösten. Exempel på teman kan vara könsidentitet, skam och ”komma ut-processen”. Man kan när som helst gå in i gruppen och delta. Ålder spelar ingen roll. Alla är välkomna, avslutar Mia Sjölander.

Välkommen till öppet hus 10 och 12 september kl 18.00-20.00 på Knutpunkten, Edolmsgatan (Bakom Coop)

Sidan senast granskad den 6 september 2024