Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Ny digital portal ska synliggöra arbetsmarknaden i Västervik

2024-10-02

Nu tar Västerviks kommun ett kliv mot att göra den lokala arbetsmarknaden mer synlig och tillgänglig med en ny digital portal. Syftet är att koppla samman arbetsgivare med arbetssökande, inflyttare och studenter för att skapa nya kontakter och möjligheter.

Idén till plattformen väcktes 2023 av den inflyttade IT-entreprenören Olle Markljung, som såg behovet av att göra arbetsmarknaden i Västervik mer synlig.

Genom möten med potentiella inflyttare och lokala företagare blev det tydligt att det finns ett behov av att lyfta fram arbetsplatser och kompetenser i området, för att ge en mer rättvis bild av den lokala arbetsmarknadens potential, säger Olle Markljung.

Sedan dess har idén vidareutvecklats av en arbetsgrupp och testats i olika forum. Idén har fått stöd från både arbetsgivare och andra intressenter. Just nu pågår en upphandlingsprocess för att hitta en systemleverantör, och en halvtidstjänst kommer att tillsättas för att driva projektet framåt.

Projektet genomförs i samverkan mellan Västerviks kommun och Västervik Framåt AB, med finansiering från Tjustbygdens Sparbank. Företagarna Västervik och Västerviks Företagsgrupp är också involverade och kommer ingå i projektets styrgrupp.

Vi är glada och förväntansfulla över att ha kommit så här långt. Vi tror att plattformen kommer underlätta matchningen mellan arbetskraft och arbetsgivare och därmed stärka kompetensförsörjningen i kommunen, säger Pontus Lindblom, näringslivschef i Västerviks kommun.

Den nya digitala portalen blir en del av den befintliga marknadsförings- och informationsstrukturen som redan finns under varumärket Västervik och vastervik.com. En struktur som Västervik Framåt tillsammans med Västerviks kommun redan idag samarbetar kring i syfte att synlig- och tillgängliggöra arbete, boende, fritid och studier.

Den här satsningen är ett viktigt steg mot att stärka Västerviks attraktivitet som arbetsort. Det känns inspirerande att vara en del av ett projekt som kan få långsiktiga och positiva effekter för vår arbetsmarknad, säger Marina Molin, VD på Västervik Framåt.

I september blev det klart att projektet får finansiellt stöd från Tjustbygdens Sparbank.

Genom att ta vara på allas förmågor och kompetenser kan vi få vår bygd att fortsätta utvecklas och växa. Här behöver vi testa olika sätt för att lyckas och vår förhoppning är att plattformen gör det enklare för arbetsgivare och arbetskraften att hitta varandra. Vi är glada att kunna vara med och göra detta möjligt, säger Lotti Jilsmo på Tjustbygdens Sparbank. 

Sidan senast granskad den 2 oktober 2024