Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

ThinkTank 2024: En dag av insikter och nätverkande

2024-07-16

Konferenciärerna Sara Nordling och Niklas Lind på scenen tillsammans med kommunstyrelsens Harald Hjalmarsson.

I fredags samlades återigen ett sextiotal inflytelserika personer för att delta i tankesmedjan ThinkTank. Ämnena som stod i centrum var befolkningsmålet om 40 000 invånare och kompetensförsörjning!

På vilka olika sätt kan vi stimulera investeringar i vår kommun? Det var frågan som blev upprinnelsen till ThinkTank – ett evenemang som 2024 genomförs för andra året i rad.

Syftet med evenemanget är att diskutera Västerviks utveckling. Moderatorer på scenen var Sara Nordling och Niklas Lind, och på gästlistan stod många bekanta namn från olika delar av Sverige... Och världen!

De är personer från olika branscher, med olika intressen. Deras gemensamma nämnare är breda kontaktnät och ett hjärta som klappar för Västervik, säger Harald Hjalmarsson, kommunstyrelsens ordförande.

Gästerna anländer till Slottsholmen och ThinkTank.

På agendan stod workshops och presentationer av flera intressanta satsningar som Bökensvedsprojektet och drönarcentret på Västerviks flygplats. Deltagarna fick även höra om potentiella framtida projekt som Global Food Park i Ankarsrum och ett nytt musikmuseum.

Jag tror det är oerhört viktigt att alla som på något sätt känner för Västervik och vill bidra till stadens utveckling känner sig delaktiga på ett övergripande plan. ThinkTank öppnar upp för den möjligheten, säger Harald Hjalmarsson.

Att se Västerviks utveckling i ett större sammanhang är viktigt även för lokala satsningar, som till exempel samarbetet mellan Bjursunds Slakteri och ICA i Loftahammar, säger Pontus Lindblom, näringslivschef i Västerviks kommun.

Ett segment handlade även om en sorts pitchtävling. Deltagarna fick lyssna till sju pitchar inom olika ämnen. Efteråt fick de anmäla sitt intresse att engagera sig i ämnet genom kunskap, kontakter eller faktiska ingångar till investering. Ämnena som pitchades var:

  • Ny reseanledning året om, Stina Porsgaard
  • Bökensved – projekt livskvalité, Pontus Lindblom
  • Invest i Västervik, Ulf Nilsson
  • Drönarhuben i Mommehål, Richard Granberg
  • Väx Västerut – vägen till tillväxt, Harald Hjalmarsson
  • Tinder för talanger, Pontus Lindblom
  • Rädda miljön – mätta världen, Mattias Djurstedt

Johan Sjöblom håller micken och pratar ut mot publiken.

ThinkTank gästades av bland andra Hans Stråberg, styrelseordförande för Atlas Copco, SKF och styrelseledamot i Investor AB samt Ingrid Albinsson, styrelseledamot Andra AP-fonden, Nasdaq Stockholm och PRI Pensionsgaranti.

Mitt bidrag i samband med ThinkTank kan kopplas till mitt breda kontaktnät i Sverige och internationellt, och min erfarenhet av att investera i olika branscher, sektorer och länder, säger Ingrid Albinsson.

Det som jag tog med mig från dagen var den härliga framåtandan, satsningarna på tillväxt och intresset att fortsätta utveckla regionen. Det finns många drivna människor i Västervik och med koppling till hit, säger Hans Stråberg.

Ingrid Albinsson som står utanför Slottsholmen och tittar in i kameran.

Hans Stråberg som står utanför Slottsholmen och tittar in i kameran.

Dagen som präglades av spännande diskussioner och givande insikter avslutades med en kväll på Visfestivalen i Stegeholms slottsruin.

ThinkTank genomfördes av Västerviks kommun, med stöd av Västervik Framåt. Den totala kostnaden för evenemanget var 70 000 kronor.

Publiken tittar upp mot Sara och Niklas på scenen.

Sara intervjuar personer i publiken.

Björn och Anna Ulvaeus gästar scenen!

Konferenciärerna Sara Nordling och Niklas Lind.

Sidan senast granskad den 16 juli 2024