Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Tillsammans för barnens hälsa – möt skolsköterskorna Marie och Ghelen

2025-04-14

Från pappersblanketter i skolväskan till Bank-ID och digital journalföring – mycket har förändrats i skolsköterskornas vardag de senaste åren. Men det som står fast är det stora engagemanget för barnens hälsa, trygghet och utveckling. Möt skolsköterskorna Marie och Ghelen som stöttar elever från första skoldagen.  

Det digitala underlättar verkligen för oss, säger Ghelen, skolsköterska på Skogshagaskolan och Gunnebo skola. Tidigare kunde papperssamtycket lätt försvinna hemma hos vårdnadshavarna. Nu får vi in svaren direkt – rätt ifyllda, säkert hanterade och automatiskt in i journalen. 

Marie och Ghelen på skolgården.

Marie, som har arbetat som skolsköterska i kommunen i 18 år, håller med: 

Vi vill gärna skicka med till vårdnadshavarna att det är viktigt att svara på samtycket så snart som möjligt. Ju snabbare vi får in det, desto tidigare kan vi börja förbereda hälsobesöket. Om vårdnadshavare får problem vid inloggning eller medgivande av samtycket är det bara att kontakta skolsköterskan för hjälp. 

När barnet ska vaccineras behöver båda vårdnadshavarna ge samtycke.

Marie och Ghelen framför datorskärm.

Hälsobesök som gör skillnad 

Elevhälsans medicinska insats, EMI, är en naturlig fortsättning på BVC. Genom fasta hälsobesök i årskurs 1, 4, 8 och första året på gymnasiet får skolsköterskorna en viktig roll i att följa elevernas utveckling.  

Under hälsobesöken används en gemensam enkät som tagits fram tillsammans med andra kommuner och Region Kalmar län. Det ger ett likvärdigt underlag att jobba vidare med. 

Statistiken av hälsobesöken kan ses på gruppnivå och genom det avläsas hur hälsan, skolmiljön ser ut på olika skolor i våra kommuner och förhoppningsvis leda till insatser om det behövs. Ett exempel kan vara att eleverna tycker ljudnivån är hög i matsalen säger Marie.

Vi började använda enkäten 2023, berättar Ghelen. Den har verkligen förbättrat vårt arbete – vi upptäcker saker vi annars inte hade sett och som vi behöver följa upp för barnens bästa. 

Elevhälsoenkät i knät på en person.

Första hälsobesöket – tillsammans med vårdnadshavare 

Sedan 2023 bjuds vårdnadshavare in till hälsobesöket i årskurs 1 tillsammans med sitt barn. Ett möte både Marie och Ghelen tycker är mycket givande. 

Det är så värdefullt att få träffa eleven tillsammans med sina vårdnadshavare, säger Marie. Vi får ett ansikte på varandra och det blir lättare att ha kontakt senare vid behov. 

Vi pratar om fysisk aktivitet, sömn, mat och balans i vardagen, fyller Ghelen i. Ofta blir föräldrar glada när vi stöttar deras barn i att äta grönsaker och frukost, och pratar om vikten av att varva skärmtid med rörelse. 

De lyfter även Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skärmanvändning – och vikten av balans. 

Dygnstiden för våra barn och ungdomar ska räcka till både skola, sömn, fritidsintressen och att umgås med familj och vänner. Föräldrarna är viktiga för barnen att stötta dem i allt detta säger Marie. 

Ett viktigt stöd genom hela skoltiden 

Skolsköterskorna är en del av elevhälsan på skolan tillsammans med rektor, kurator, psykolog, specialpedagog. Tillsammans jobbar de för att skapa en trygg skolmiljö där barnen mår bra – både fysiskt och psykiskt. 

Vi är med barnen hela vägen, säger Ghelen. Jag börjar med hörseltest på sexåringar i förskoleklass och följer dem tills de går vidare till högstadiet. Det är fantastiskt att se deras utveckling – från blyga små till nyfikna, pratglada barn. 

Marie håller med:

Vi har förmånen att träffa alla barn i skolan genom våra hälsobesök.  Vi finns också som en extra person som ser och kan lyssna lite extra. 

Gosedjur.

”Vi gör så mycket mer än att sätta plåster” 

Att arbeta som skolsköterska är ett varierande och mångsidigt yrke. Både Marie och Ghelen är distriktssköterskor i grunden, och de betonar att jobbet är mer omfattande än många kanske tror. 

Vi jobbar hälsofrämjande och förebyggande. Vi samverkar med skolan andra professioner, skickar remisser till andra instanser vid behov. Vi utför enkla sjukvårdsbehandlingar och vaccinerar barn i årskurs 2, 5 och 8. Det känns som vi gör mycket helt enkelt – och det är fantastiskt roligt!

Jag älskar mitt jobb, säger Ghelen med ett leende. En lördag träffade jag några elever ute som ropade ”där är ju vår skolsköterska!”. Det värmde så! 

Våga ta kontakt 

Marie och Ghelen vill gärna påminna alla vårdnadshavare om att de alltid är välkomna att höra av sig om de har funderingar kring sitt barns hälsa. 

Vårdnadshavare kan nå oss via mejl eller ringa oss, säger Marie. Tveka inte – vi är här för att stötta. 

Och om man frågar Ghelen om hur hon skulle beskriva sitt jobb med tre ord? Varierande, givande och… fantastiskt! 

Marie och Ghelen som pratar på skolgården.

Sidan senast granskad den 14 april 2025