Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.

Våga fråga om våld - det kan rädda liv!

2024-11-15

Våga fråga! Ibland är de viktigaste samtalen de svåraste att ta initiativ till. Det kan vara obekvämt att prata om, men det kan också vara avgörande för någons liv. För den som är drabbad av våld är det viktigt att veta att det finns stöd att få, att de inte är ensamma och att det finns människor redo att lyssna och hjälpa. 

Tips för att våga fråga!

  • Tänk på att ställa frågan när ni är ensamma och på en trygg plats, så att inte förövaren hör.
  • Det kan vara bra att ställa raka frågor: ”Är hen våldsam?” ”Känner du dig kontrollerad?"
  • Om det känns enklare kan du inleda samtalet med att ställa en mer allmän fråga som: ”Hur har ni det tillsammans?” eller "Är det något som skaver?"
  • Tänk på att våld kan vara både fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt och ekonomiskt.
  • Fråga igen! Din vän kommer kanske att förneka att hen blir utsatt för våld, men en fråga kan ändå starta tankar och vara stärkande för den som är utsatt.

Så kan du lyssna och ta emot svaret

  • Lyssna och tro på vad den som är utsatt berättar. Oftast är det just att någon lyssnar och bekräftar våldet som är värdefullt, inte att få goda råd.
  • Bekräfta att det som sker inte är okej, men undvik att prata illa om förövaren. 
  • Var noga med att inte ifrågasätta och skuldbelägga. Våldsutsatta känner ofta skuld, skam och rädsla över sin situation. Den utsatta kan förminska eller
    förneka våldet och uttrycka lojalitet mot den som utövar våldet. 
  • Påminn om att ansvaret och skulden alltid hör hemma hos förövaren.
  • Berätta att det finns stöd att få. Du kan hänvisa till att ringa den lokala kvinnojouren eller socialtjänsten för råd och stöd. Kvinnofridslinjen 020 50 50 50 har öppet dygnet runt. Även du som anhörig kan ringa till Kvinnofridslinjen för råd och stöd.

Kom ihåg: du kan inte fatta några beslut åt din vän. Det är viktigt att hen får göra det i sin egen takt. Visa att du finns kvar och fortsätt att involvera din vän i planer. Fortsätt att hålla kontakten, att skicka sms och visa att du finns där.

Kontaktuppgifter

Socialtjänsten; råd och stöd, telefon 010-355 51 26.

Socialtjänsten; brådskande ärenden, telefon 010-355 50 22 eller 010-355 50 52.

När du befinner dig i en akut situation kontakta 112.

Polisens nummer för icke akuta ärenden är 114 14.

Sidan senast granskad den 15 november 2024