Västerviks kommuns nya chef för Kulturskola/Scen heter Imola Mokos
Imola Mokos heter nya chefen på kommunala Kulturskolan och därmed även för scenverksamheten inom både Mejeriet och Bryggaren i Västervik. Hon börjar sin nya tjänst tisdag 1 april, redan nu får du här en chans att lära känna henne.
Efter att förre chefen på Kulturskola/Scen i Västerviks kommun, Peter Andersson, gått i pension vid årsskiftet har kulturenheten arbetat med rekryteringen av Peters efterträdare: Nu är arbetet klart och nya chefen heter Imola Mokos, senast enhetschef för allmänkultur i Gislaveds kommun under åtta år. Imola kommer att börja sin anställning på tisdag 1 april och hon har nyligen flyttat till Västervik.
Imola Mokos är 50 år gammal och har en intressant bakgrund. Hon kom med sin familj till Sverige 1987 som flykting från Rumänien, med en familj som har ungersk minoritetsbakgrund i Transylvanien. Efter grundskola och gymnasieskola och som cellist under hela uppväxten sökte Imola in på Musikhögskolan i Budapest. Utan samma nyfikenhet på instrumenten och musiken som kurskamraterna hade, så slutade Imola för hon kände att nyfikenheten saknades för att kunna bygga en professionell musikerkarriär.
I stället började Imola studera blandade kurser på Göteborgs Universitet och hamnade ganska snart som kultursekreterare på Mora kommun i Dalarna. Där arbetade Imola totalt 17 år bland annat med att digitalisera kommunens konstregister, arrangera samtidskonst, scenverksamhet, större och mindre event och hon spelade även med i Mora Orkesterförening. Tiden i Dalarna har också färgat Imolas sätt att prata med en omisskännlig klang av melodiskt dalmål.
För åtta år sedan sökte sig Imola vidare till ett nytt uppdrag som enhetschef för allmänkultur i Gislaveds kommun. Bland arbetsuppgifterna i Gislaved fanns verksamheter som Gislaveds dansstudio, Scenverkstan och Kulturplatån med musikstudios, filmverksamhet, coacha ungdomar och programverksamhet både med egna deltagare och inbokade artister.
I Gislaved finns en anrik musikskola och symfoniorkester, jag arbetade med verksamhet utöver det. Mycket nytänk, säger Imola Mokos. Hon ger några exempel på nytänkandet:
Som digitalkultur, vi hade ett digilab där vi hade en del lyckade försök med hantverk kombinerat med digitala verktyg. Att uppmuntra skapandet var ena ingången, andra var att främja demokrati. Exempelvis genom att med ett spel som Frostpunk skapa samtal med ungdomar om hur ett samhälle kan fungera.
Nu väntar en ny era i Imola Mokos liv, den som chef på Kulturskolan och för scenverksamheten i Västervik:
Jag läste Kulturskolans vision om att vara ”ett fönster i tiden” och jag kände att det här är mitt liv, det är det här jag vill verka för. Med viss risk för att det låter för stort och flummigt så sammanfattar jag min drivkraft som att fler ska få vingar, både inom de egna leden och bland de som vi är till för: våra deltagare, elever och publik.
Maria Rudbo, kulturchef i Västerviks kommun, välkomnar Imola Mokos till nya tjänsten med ett gediget introduktionsprogram:
Imola kommer att få en fullmatad introduktion under den första tiden. Det ska bli spännande att lära känna henne och att få henne att lära känna oss och hela vår organisation så snabbt som möjligt. Jag är övertygad om att hon med sin breda erfarenhet och gedigna kunskap kommer att göra stor nytta för vår hela vår kulturenhet, med särskilt fokus på kulturskolan och scenverksamheten.