Västerviksinitiativet har blivit nationell förening
Hur kan tillgången till högre utbildning öka i hela landet? Den frågan stod i fokus när representanter från kommuner, lärosäten och organisationer samlades i Stockholm för en tvådagarskonferens arrangerad av Nya Vägar. Under konferensen togs ett historiskt steg – föreningen Nya Vägar bildades formellt, och dess förslag om ökad utbildningstillgång lyftes i ett riksdagsseminarium.
Västerviks kommun spelade en nyckelroll i processen, där kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson och 2:e vice ordförande Marcus Fridlund ledde mötet som lade grunden för föreningens framtida arbete.
Att fler människor, oavsett var de bor, får möjlighet till högre utbildning är en avgörande fråga för både individ och samhälle. Genom Nya Vägar samlar vi krafter för att göra det lättare att studera på fler platser i lander, säger Harald Hjalmarsson.
Initiativet till Nya Vägar togs redan 2013 i Almedalen av dåvarande campuschefen i Västervik. Genom åren har Västerviks kommun haft en central roll i att driva frågan om bättre tillgång till högre utbildning i hela landet.
Föreningen bildades
Under en aktivitet lade deltagarna grunden till föreningens organisation och framtida arbete. Därefter valdes föreningens styrelse. Jerry Engström, initiativtagare till Nya Vägar och tidigare campuschef på Campus Västervik, valdes till ordförande.
Jag är stolt och hedrad över att bli vald till ordförande i föreningen Nya Vägar. Nu fortsätter vi arbeta för ökad systematik, kvalitet och tillgång till högre utbildning via lokala lärmiljöer. Det är en nyckelfråga för Sveriges framtida kompetensförsörjning och utvecklingen för hela vårt land, säger Jerry Engström, som också vill passa på att tacka alla medverkande och deltagare.
Seminarium i Riksdagen
Konferensens andra dag bestod av ett välbesökt seminarium i riksdagshuset. Seminariet fokuserade på hur förutsättningarna för decentraliserade utbildningsmiljöer kan bli bättre och hur staten kan ta ett större ansvar. Seminariet samlade en panel av experter och beslutsfattare, inklusive representanter från akademin, näringslivet och fackföreningsrörelsen. Diskussionerna kretsade kring de utmaningar som många orter och regioner står inför gällande långsiktig kompetensförsörjning samt potentialen i lokala lärmiljöer för att öka tillgången till högre utbildning.
Jerry Engström som deltog under båda av konferensens dagar kommenterade efteråt:
Konferensen blev mycket lyckad. Det var uppmuntrande att se det breda engagemanget från olika samhällsaktörer. Vi fick möjlighet att presentera de konkreta förslag som Nya Vägar har arbetat fram, för att stärka decentraliserade lärmiljöer för högre utbildning och vi kan konstatera att det finns ett stort intresse för frågorna.
Konferensen markerar en viktig milstolpe i Nya Vägars arbete. Med den nybildade föreningen på plats och en framgångsrik konferens i ryggen, ser Nya Vägar nu fram emot att fortsätta arbeta för en mer inkluderande och geografiskt spridd högre utbildning.