Vi skulle vilja använda statistikkakor i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Godkänner du det? Du kan när som helst ändra ditt val.
Uppdaterad 21 november, 11:00

Varning för halka

Det är halt ute! Vi påminner om att ta det försiktigt när ni går, cyklar eller kör. Vi arbetar för fullt med halkbekämpning, både med salt och vid behov bergkross, för att hålla vägar och gångbanor säkra. Ta hand om dig! Varning för halka

Gemenskap för äldre med demens på Lindögårdens träffpunkt

2023-03-02, Arkiverad nyhet

Klockan närmar sig tio på Lindögårdens träffpunkt. Rolands varma bullriga skratt sprider sig runt bordet. Det doftar kaffe och stämningen är hjärtlig. Här träffas ett gäng pensionärer med olika demenssjukdomar för att umgås varje vecka. 

Se nu kommer chefen! Utbrister Solveig och klappar händerna.

Så går ett jubel runt bordet. Men nej, det är inte Lindögårdens chef Emma som får detta bemötande – det är Bengt, en av de boende i huset.

Vi brukar kalla honom för vår chef, säger Solveig och skrattar. Han kommer ofta ner och tar en kaffe med oss. Han är rolig och har koll på allt i huset, som en chef!

Solveig och Bertil

Bengt slår sig ner bredvid Eva-Lena och berättar att han alltid känner sig så välkommen till träffpunkten. Det är en daglig verksamhet som erbjuder möjligheter till gemenskap även när minnet sviker. Förutom fika och lunch så står olika aktiviteter på schemat varje vecka som frågesport, musik, dans, pubaftnar och promenader. 

Vid bordet

Att få besked om demenssjukdom kan kännas svårt. Sjukdomen kan påverka din livskvalitet avsevärt och det är vanligt att känna sig isolerad, upprörd, frustrerad eller deprimerad. 

Många skäms tyvärr och drar sig undan. Gör inte det! Trots en demenssjukdom har livet mycket kvar att ge, säger Eva-Lena och poängterar att du inte är din sjukdom.

Susanne och Eva-Lena

Tillsammans med Susanne jobbar hon på träffpunkten. De är båda undersköterskor med lång erfarenhet av att skapa struktur och innehåll i vardagen för personer med demenssjukdom. Hon poängterar hur viktigt sociala kontakter, mental stimulering och fysisk aktivitet är för den som har en demenssjukdom. Det är dessutom ett bra tillfälle för den som anhörig att med gott samvete passa på att vila eller göra andra saker under tiden.

Bertil nickar instämmande. Han kommer till Träffpunkten flera dagar varje vecka, under tiden passar hans fru på att göra annat.

Jag stormtrivs här. Det är trevligt och vi skojar och skrattar mycket. Tack vare det här stället har jag träffat nya bekantskaper, och samtidigt får min fru lite lugn och ro, säger Bertil med ett skratt.

I eftermiddag står chokladprovning på schemat. Eva-Lena och Susanne sätter ihop dagverksamhetens program efter deltagarnas önskemål. Alltid med målsättningen att sätta guldkant på vardagen. Men först bingo följt av lunch i Lindögårdens restaurang. En av dagens höjdpunkter enligt Bertil som berömmer restaurangens kockar. 

Deltagare skrattar och dricker kaffe

Det känns som att komma hem till en stor varm familj. Det skojas och kivas runt bordet, hela tiden på ett hjärtligt sätt med glimten i ögat och aldrig på bekostnad av varandra.

När vi träffas så ofta och kontinuerligt under en lång tid så skapas otroligt fina relationer. Vi skrattar mycket tillsammans åt högt och lågt. Jag vet att det låter som en kliché men vi är som en stor familj, berättar Susanne och ser sig omkring runt bordet med värme i blicken.

Den som är intresserad av att vara med på Träffpunkten är välkommen på ett första besök för att lära känna Eva-Lena, Susanne och verksamheten. Det är viktigt att det känns bra för alla. Några av dagens deltagare medger att tröskeln var hög inför första besöket, men att det snabbt gick över. Nu vill de i stället inte gå hem när dagen är slut. 

Man måste våga prova, hälsar Roland.

Roland och Susanne

Sidan senast granskad den 2 mars 2023