Grannsamverkan 2015
I ett område med grannsamverkan samarbetar du med dina grannar. Avsikten med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten.
Grannsamverkan är en av grunderna i arbetet att öka medborgarnas trygghet i Västerviks kommun. Räddningstjänsten arbetar tillsammans med Polisen för att öka Grannsamverkan i våra bostadsområden.
Med de boendes hjälp blir bostadsområdena säkrare.
Hur startar du en Grannsamverkan?
På initiativ av boende kontaktas den lokala polisen på telefonnummer 114 14. De ansvarar för att starta samverkan i samarbete med övriga aktörer (till exempel kommunen). Polisen ansvarar även för att genomföra en utbildning för kontaktombuden där också i vissa fall de boende och boendeorganisationer eller fastighetsägare medverkar. I anslutning till utbildningen kan en representant för räddningstjänsten medverka för att ge förebyggande information.
Polisen ansvarar också för beställning av skyltar och dekaler till Grannsamverkanområdet som sedan kontaktombuden ser till att sprida vidare inom området. Skyltarna sätts upp på överenskommen plats och i samråd med kommunen.
Försvåra för inbrottstjuven
Risken för inbrott är större på sommaren när många är bortresta eller på hösten och vintern när det börjar mörkna tidigt.
Värdeförvaring – tänk på att inte ha mera smycken eller kontanter hemma än du dagligdags använder. Det tar cirka 4-6 minuter för tjuven att gå igenom huset. De vet var de ska leta, i badrumsskåpet, nattduksbordet, linneförrådet osv. Oftast är det guld och kontanter, men även tablets/Ipad, dator, mobil, kamera som de plockar med sig.
Märk värdesakerna - märkutrustning finns att låna hos polisen i Västerviks.
Inventarieförteckningen - tänk på att fylla i den en inventarieförteckningen. Vid ett eventuellt inbrott är det alltid lättare att ha den som underlag för att få tillbaka dina saker, om polisen får tag i tjuven/godset. Men även vid en eventuell brand.
Se över dina lås - cirka 90% av alla villainbrott sker via altandörren på grund av dåliga lås och dörrar och att altandörren ofta sitter skyddad på baksidan av huset.
När du är bortrest - ställ gärna en bil hos grannen om han/hon skulle vara bortrest. Töm brevlådan, ställ tillbaka soptunnan, häng tvätt på grannens torkställning, lägg ut saker på gräsmattan med mera.
Belysning – glöm inte bort baksidan. Använd gärna rörelsevakt utomhus. Inomhus kan man tänka på att låta en lampa lysa över bordet, taket eller på toaletten då man inte är hemma. Man kan även låta radion stå på.
Brandlarm – sätt gärna upp en brandvarnare i varje sovrum.
Larm - använd gärna larm i villan.
Var en god granne! Prata med varandra, informera varandra om ni reser bort!
Tänk på att Se och Synas.