Spännande konstprojekt på Slottsholmen
Offentlig konst väcker alltid känslor. Här handlar det om att gestalta historien. Slottsholmens båtvarv och slottet. Dragkampen mellan Gamleby och Västervik. En båt i två delar som går åt olika håll. Ett bygge som både rivs och lappas ihop. En pågående process utan tydligt slut. En genomskinlig mur av glas påminner om den gamla ruinens tegel och antyder framtiden.
Simon Häggblom och Karin Lind har valts ut att genomföra ett ambitiöst konstprojekt på Slottsholmen i Västervik. Tillsammans går de två skulptörerna under namnet Simka.
Verket heter Stegen. Det handlar inte om någon stege att klättra på, utan om olika steg under historiens gång. Fötternas steg. Det för också tankarna till den gamla borgen, Stegeholm.
Att beställa offentlig konst skiljer sig från annan upphandling. Här är det inte bara billigast som gäller, utan konstnärliga kvaliteter. Kommunen har tagit hjälp av en konsult från Konstnärscentrum Syd.
Totalt anmälde 60 konstnärer sitt intresse för att ta sig an utsmyckningen av Slottsholmen. Tio tog sig vidare till en andra urvalsprocess och i ett sista skede fanns tre kvar.
– Ingen av de skisser vi fick in var helt klockrena från början, säger Stina Siljing från Konstnärscentrum Syd. Men Simkas förslag stack ut.
Här finns mycket symbolik, men det praktiska genomförandet är jordnära. Konstverket framställs i tåliga material som är lätta att underhålla och inbjuder till beröring. En mötesplats för unga och gamla.
Belysning och ljudeffekter ska förhöja upplevelsen. Trattar, likt kantareller av aluminium, ska förmedla ett ljudspel av röster och miljöljud. Ingen musik. Ljudet ska kunna förnimmas på några meters håll, men för att lyssna får man ställa sig med örat mot trattens öppning.
Ljussättningen ska ge skulpturen ett svävande uttryck; få den att glimma likt en diamant, en juvel som i mörker kan ses inifrån Västerviks centrum.